Lifestyle Svet

Ovde su zabranjene preduge brade, preglasno plakanje, proslave rođendana i slobodno biranje imena za decu

Tadzikistan

Tadžikistan važi za zemlju u kojoj valja biti oprezan kada je o običajima, ali i oblačenju reč. Šta više, to je zemlja koja je s godinama razvila reputaciju države u kojoj se zabrane izriču mnogo lakše i brže od dozvola.

Prva zabrana na ovoj listi je na snazi od kraja 2015. kada je Tadžikistan zabranio proslavu Novu godine.

Zabranjeno slaviti rođendan

Privatno, porodicama je i dalje dozvoljeno da je dočekuju i slave, ali čak i za takve proslave postoje ograničenja pa bi im bilo najbolje da to učine skromno i nenametljivo.

Ako ste dovoljno hrabri da rođendan proslavite u kafiću ili restoranu, izdvojite nešto dodatnog novca za kaznu, jer u ovoj zemlji nema rođendanskih proslava van privatnosti vašeg doma. Amirbek Isajev je ovu lekciju naučio o sopstvenom trošku kada je kažnjen iznosom od 600 dolara jer je doneo tortu u jedan pab. Tužioci su pokrenuli postupak protiv Isajeva kada se na Fejsbuku pojavila fotografije sa proslave.

Ukinuto preglasno plakanje na sahranama

Kako se ne smeju slaviti rođendani, tako su i veće svadbe zabranjene, a i za sahrane važe posebna pravila. Tradicionalne narikače, glasno plakanje i ostali detalji koji se vezuju uz tadžikistanske običaje pokazivanja tuge su takođe nedavno ukinuti, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

U Tadžikistanu je i pokazivanje tela ograničeno. Kratke suknje odavno su zabranjene u školama, a na njih se ne gleda blagonaklono i na ulicama.
Vlada osuđuje i oblačenje koje nije u skladu s tradicijom i poziva na nošenje nacionalne odeće.

Muškarcima se tako bermude nikako ne preporučuju, baš kao ni dugačke brade. Iako nisu izričito zabranjene zakonom, verskim licima je naloženo da imaju bradu do najviše tri centimetra.

Od 2016. godine građani moraju nazivati svoju decu imenima iz službenog državnog registra u kojem nećete naći popularna arapska imena. Baš kao i deca, i restorani moraju imati primerena imena.

Izvor: 24sedam

Svaki turista mora da zna gde je zabranjeno žvakati žvaku, jesti na ulici, nositi štikle i uzeti školjku sa plaže

Čitajte Luftiku na Google vestima

14 Shares
Share via
Copy link