Magazin Putovanja

Svaki turista mora da zna gde je zabranjeno žvakati žvaku, jesti na ulici, nositi štikle i uzeti školjku sa plaže

turisti-grcka

Oko milion Srba svake godine otputuje na letovanje u Grčku odakle stižu fotke, informacije o cenama hrane, ležaljki i feta sira, a pitanje je koliko njih zna da je u ovoj zemlji strogo zabranjeno nositi štikle prilikom obilaska Partenona i Akropolja.

Tokom razgledanja zabranjeno je i žvakati žvaku, nakon što su Grci pre tri godine (2019.) sastrugali više stotina kilograma gume sa kamenja ovih kulturno istorijskih zdanja. U Singapuru se, na primer, žvakanje žvake smatra nepristojnim i strogo je zabranjeno svuda.

To su samo neka od krutih i nadasve neobičnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate u inostranstvu za čije su kršenje predviđene ozbiljne kazne. Primera radi, u Nemačkoj je zabranjeno ostati bez benzina na auto-putu što i te kako korisno znati.

Kupanje u rimskoj fontani

Fontana u Rimu

Hlađenje u fontani može izgledati kao savršena aktivnost za vruće letnje dane. Međutim, upravo to vam doneti pozamašnu kaznu. Poput Venecije i Firence, Rim se takođe obračunava sa neposlušnim turistima.

U pokušaju da obuzda „turističke vandale“, grad je zabranio kupanje u bilo kojoj od fontana. U suprotnom se oprostite od 450 evra, jer ćete toliko platiti ukoliko vas organi reda uhvate u brčkanju.

Jesti u javnosti u Firenci

Lutanje italijanskim gradom Firencom, lizanje sladoleda ili sedenje na trgu i uživanje u pici za ručak deluje kao sasvim obična aktivnost na odmoru. Međutim, kao što je to slučaj u mnogim popularnim italijanskim destinacijama, stanovnici Firence više nemaju strpljenja za horde nesmotrenih turista koji često ostavljaju popriličan nered za sobom.

Vlasti su prvobitno počele da čiste crkvene stepenice i kaldrmu koju posećuju turisti svakog ručka. Kada ni to nije odvratilo turiste od iste prakse, grad je izrekao kazne od 150 do 500 evra za obrok na javnom mestu.

Uzimanje suvenira

skoljke, plaza

Ko se nije vratio kući sa školjkom ili kamenčićem sa svog odmora na moru?

U Kornvolu, lokalne vlasti su postale toliko zabrinute zbog uticaja hiljada turista na životnu sredinu da su počele da izriču velike kazne. Pre četiri godine, jedan turista je bio primoran da putuje stotinama kilometara da bi vratio kamenčiće koje je uzeo sa plaže kako bi izbegao plaćanje velike kazne od 1.000 funti (1.200 evra).

Na Sardiniji, vlasti su zauzele sličan stav prema turistima koji uklanjaju pesak sa plaža.

Selfi pored Bude

Selfi pored Bude Turistima koji odlaze u Šri Lanku je zabranjen ulaz u zemlju ukoliko na vidljivom mestu na telu imaju istetoviranog Budu. Takođe, u ovoj zemlji je zabranjeno praviti selfi pored Budine statue.

Svima koji nose ili su jeli durijan, voće užasnog mirisa, zabranjen je ulaz u javni prevoz u Indoneziji, Maleziji i Singapuru. Uprkos groznom mirisu, ovo voće je izuzetno zdravo i prepuno gvožđa, vitamina C i kalijuma.

U karipskim zemljama, kao što su Barbados, Jamajka, St. Vinsent i St. Lucija, zabranjeno je nositi maskirnu odeću.

Na Kapriju zabranjena plastika

Plastične slamčice i čaše više neće biti dostupne ni u jednom od brojnih restorana i kafića na italijanskom ostrvu Kapri. Da bi se očuvala netaknuta lepota ostrva, turisti će se takođe suočiti sa kaznama do 500 evra ako budu uhvaćeni sa plastikom za jednokratnu upotrebu u svom posedu.

Dakle, ako planirate da odete na piknik na Kapriju, vodite računa da sa sobom imate staromodnu pletenu korpu za piknik i samo bez plastike.

Tajland: Vređanje kraljevske porodice

Tajlanđani izuzetno poštuju svoju kraljevsku porodicu, a strogi zakon koji se odnosi na Njihovo Veličanstvo rigorozno se primenjuje kako kod turista, tako i kod lokalnog stanovništva. Prema tajlandskom zakonu, strogo je zabranjeno davati bilo kakve negativne komentare u vezi sa kraljevskom porodicom. To može uključivati i najobičnije spekulacije o kralju.

Kršenje zakona o kraljevskoj porodici može dovesti do produženog odmora iza rešetaka. Ovo uključuje čak i gaženje novčanice, jer se na njoj nalazi kraljev lik.

Foto: thesmartlocal.com/ Giuglio Grobert

Nošenje kupaćih kostima

Kupaći kostimi su prva stvar koju spakujemo za letovanje. Neki od nas zamišljaju sebe kako ceo odmor provode u kupaćim kostimima.

Međutim, brojna mesta u Evropi sada nameću zabranu nošenja kupaćih kostima van plaže. Ovo uključuje ne samo žene u bikiniju, već i muškarce bez košulje.

Pre 11 godine su gradske vlasti u Barseloni počele da izriču novčane kazne turistima koji se ne obuku pre nego što napuste plažu.

Izvor: B92

Nema više žurki u iznajmljenim gajbama, Airbnb trajno zabranio „ometajuće zabave“

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link