Magazin Novi Sad

Za havariju bazena na Spensu ne odgovara niko: “Ko radi taj i greši, dešavaju se razne situacije”

spens-konferencija-2
Foto: Luftika

Na današnjoj konferenciji za novinare u novosadskom Spensu povodom aktuelnih dešavanja, medijskih natpisa i cele drame o radu i funkcionisanju zatvorenog bazena koji je ponovo otvoren 14. januara, direktor Javnog preduzeća ,,Sportski i poslovni centar Vojvodina”, Dragan Milić – negirao je sve navode koji se ovih nedelja pojavljuju u javnosti.

On je istakao da je voda potpuno ispravna i da će zbog udara na zdravlje građana neko morati da odgovara.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin kazao je da je voda na bazenu maltene poput pijaće. I Aleksandar Obradović, direktor Alex Engineering & Construction, izvođača radova postrojenja za tehničku pripremu bazenske vode tvrdi da je voda potpuno bezbedna.

“Nije postojala neuspela rekonstrukcija”

Ipak, inicijalno renoviranje bazena je urađeno užasno loše, pa su radovi morali da budu izvedeni iz početka. Ponovna popravka bazena i saniranje svih ostalih propusta Novosađane je nakon jedne, koštala još godinu dana čekanja – ali kako kaže član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, Grad Novi Sad “nije dodavao ništa na nastavak radova”:

– Prvu rekonstrukciju JP “SPC Vojvodine” nije ni raspisivao. Ni prvu ni drugu. U prvoj rekonstrukciji JP “SPC Vojvodine” je radio samo svlačionice, sređivali smo tuševe, kabine, mislim da su građani prezadovoljni. Uprava za imovinsko pravne odnose je adresa na koju treba da se obratite – odgovorio je direktor Milić na pitanje novinara Luftike koliko je koštala popravka neuspešne rekonstrukcije i ko je u konačnici odgovoran za takvo stanje, a Ognjen Cvjetićanin se nadovezao:

– Što se tiče dodatka sredstava, koliko ja znam, a to možemo kroz dokumenta i koliko sam slušao, je da nije uložen nijedan dinar. Znači to nije bila neuspela rekonstrukcija, već je to bilo nastavak radova. Kao što sam rekao ko radi taj i greši, dešavaju se razne situacije.

Mislim da je firma, kada je radila na rekonstrukciji, koja je imala određenih poteškoća sa završetkom radova koje je nastavila, morala da o sopstvenom trošku sve ono što nije bilo dobro urađeno po ugovoru dovede do kraja onako kako mora po projektu radova. Grad Novi Sad nije dodavao ništa na nastavak. Te priče, kao sad će nas bazen koštati duplo, ne. Bazen je koštao onoliko koliko su sredstva bila opredeljena – kazao je Cvjetićanin.

183292_18-januar-bazen-spens-foto-sb_f
Foto: S. B.

Ko kome plaća “besplatne” ulaznice?

Tako smo saznali da Grad nije dodao ni dinar na milion evra koliko je renoviranje koštalo građane, kao i da neuspešna rekonstrukcija nije ni postojala, iako više od dve godine Novosađani nisu mogli na olimpijski bazen, pa smo pitali ko građanima finansira “besplatne” ulaznice i dobili zanimljiv odgovor.

– Trošak za ulaznice snosi Spens. Mi plaćamo za sve ulaznice i plaćamo porez državi na to. Mi smo Javno preduzeće i nemamo pravo nikom ništa besplatno da damo – rekao je direktor Dragan Milić.

Načinjena je šteta građanima, sportistima koji nisu mogu da koriste bazen dve godine, a takođe i Javnom preduzeću SPC „Vojvodina“ koje nije prihodovalo dugo vremena od zatvorenog bazena. Ipak, kako smo videli, ulaznice ne finansiraju firme koje su napravile havariju već se sve svelo na to, kako reče gospodin Cvjetićanin “ko radi taj i greši”, tako da ulaznice građanima plaća Spens – koji je Javno preduzeće Grada Novog Sada, koji finansiramo svi.

I tako stvari počinju da se vrte u krug…

Vucevic-konferencija
Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Vučević celu sagu je pravdao upravo time da su angažovani izvođači i oni koji su nadzirali rekonstrukciju to krili od njega, te da je naložio da radove izvedu o svom trošku.

Gradonačelnika smo krajem decembra pitali da li će Grad pokrenuti sudski postupak protiv izvođača radova, a on je rekao da Gradsko javno pravobranilaštvo ima apsolutno odrešene ruke i da im ne treba nikakav nalog:

– Da li ćemo se mi sad suditi, kako god pravobranilaštvo proceni nemam ništa protiv. Kad naplate, ja ću odmah uzeti za novu investiciju, da finansiramo više dece u privatne vrtiće – kazao je Vučević tada i prebacio loptu na administraciju Grada Novog Sada.

Od tada, do danas, odgovornost je snosio i snosi – niko.

“Neparlamentarne političke opcije pokušavaju da naruše naš ugled”

Direktor Dragan Milić istakao je i da Novosađani zaslužuju istinu i sigurnost:

– Razlog zašto smo se danas okupili je, u prethodnih par nedelja se pojavljuju, mogu slobodno da kažem neistine određenih pojedinaca, grupa građana, kao i neparlamentarnih političkih opcija koje na jedan nizak i neadakvatan način udaraju na ono gde su građani najosetljiviji, a to je u stvari zdravlje.

Time pokušavaju da naruše naš ugled, Javnog preduzeća – naglasio je direktor Dragan Milić i dodao da oni ništa ne kriju:

– Od otvaranja do danas su urađene sve potrebe analize vode, kako hemijske tako bakteriološke. Sve ih radi Institut za javno zdravlje Vojvodine s kojim imamo ugovornu obavezu da ih jednom nedeljno radi. Danas je rađena peta analiza vode od kada je bazen otvoren.

Hteo sam sam da se uverim u sve to. I na licu mesta, opet, izvađen hlor koji je na 0.5 bio. Želim strogo da osudim sve one što su u prethodnom periodu želeli da naruše ugled našeg preduzeća i za te stvari će neko morati da odgovara – istakao je direktor Dragan Milić.

Novinari su mogli čuti da se glasine o neispravnoj vodi i ostalim nepravilnostima svode na prikupljanje nekoliko političkih poena stranaka koje nisu prešle cenzus, da dolaze i od pojedinaca i grupa građana – koji ne znaju šta više da rade i čime da se bave da bi zamerili vladajućim.

spens-konferencija
Foto: Luftika

Direktor Spensa demantuje da postoje problemi u funkcionisanju bazena

Čitajte Luftiku na Google vestima

47 Shares
Share via
Copy link