Ljubimci

Srpski vukovi spašeni iz zatočeništva, novi dom pronašli u Grčkoj

Grčka organizacija za zaštitu životne sredine “Arkturos” spasla je iz zatočeništva dva vuka iz Srbije, Orfeja i Evridiki. Dva mlada vuka su brat i sestra stari 18 meseci, a u Grčku su stigli pre nekoliko dana, piše B92.

Radi se o mužjaku i ženki koji su zaplenjeni od jednog čoveka u Srbiji koji ih je ilegalno držao u zatočeništvu. U Grčkoj će živeti u prirodnom okruženju na padinama planine Verno u ograđenom delu šume.

Sve je počelo kada su nadležni u Srbiji 9. februara ove godine reagovali po prijavi da jedan čovek u selu Đinđuša ilegalno drži retke i zaštićene vrste ptica pevačica. Na veliko iznenađenje nadležnih, umesto ptica, otkrili su vukove. Kako je vlasnik kuće sam izjavio, on je vukove spasao šest meseci pre kada ih je pronašao pored tela mrtve majke koja je pojela otrovan mamac.

Vukovi su odmah zaplenjeni i privremeno prebačeni u Zoološki vrt u Beogradu. Vlasti u Srbiji su stupile u kontakt sa organizacijom “Arkturos” koja se bavi zaštitom mrkih medveda, vukova i ostalih životinja koje tu žive, a pozitivan odgovor ubrzo je stigao, prenosi lifo.gr.

Akcija spasavanja vukova iz zatočeništva u inostranstvu je deo stvaranja Međunarodnog centra za zaštitu životne sredine koju “Arkturos” sprovodi uz sponzorstvo Fondacije Stavrosa Njarhosa.

Na grčkoj planini Verno trenutno živi 17 vukova, od kojih su četiri iz Srbije.

Nestanak jedne vrste: Uginuo poslednji severni beli nosorog

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
14 Shares
Share via
Copy link