Srbija Vesti

Spinovanje naše nasušno: Velja Nevolja i Aca Nevoljeni

Vucic demonstracije 2008
Foto: M. Milenković

Društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj su Aleksandar Vučić i, navodno, Velja Nevolja (Veljko Belivuk).

Fotografija je “opremljena” i tekstom – Velja Nevolja i Aca Nevoljeni 2011. godine. Inače, Aca kaže da ne poznaje Velju.

Ne, nije tačno da je na slici Veljko Belivuk, ali jeste Aleksandar Vučić.

vučić i belivuk navodno
Spinovanje

Spinovanje ovakve vrste nije retko u srpskim medijima i na društvenim mrežama. Ovakve i slične pojave toliko su česte da se danas vrlo teško može proniknuti u cilj spina, kao i to ko ga je inicijalno pokrenuo.

Pa tako dolazimo i do spinovanja spina. Zamršeno jeste, ali ova slika, ako se prisetimo događaja, zapravo raspetljava mnogo toga, a pre svega upućuje na sam početak spina kao jednog od omiljenih taktičkih poteza ove vlasti u Srbiji.

Nulti spin, takoreći.

Fotografija je autentična i nastala je 2008. godine na nasilnim protestima u Beogradu, organizovanim od strane Srpske radikalne stranke zbog izručenja Radovana Karadžića.

Na tim protestima pretučen je simpatizer radikala Ranko Panić, koji je preminuo nakon dve nedelje u Kliničkim centru Srbije.

Radikali su tvrdili da je on ubijen na protestima, iako je on, prema podacima objavljenim do novembra 2008, umro  posle dve operacije debelog creva u Kliničkom centru Srbije.

Kako god, Panić postaje simbol Vučićeve “borbe za promene u Srbiji” i borbe protiv “diktatorskog režima Borisa Tadića”.

Vučić nije zaboravio na svog “keca u rukavu” čak ni kao predsednik Srbije, kada se 2019. godine suočavao sa brojnim optužbama za cenzuru medija i nasilni odgovor države na proteste.

Pa je tako, gostujući kod Milomira Marića na TV Happy, držeći sliku pokojnika, izjavio sledeće:

– Ovo je Ranko Panić. Hrabri borac koji je štitio narod u Krajini. Čuvao je položaj vojske, i kada je proteran sa ognjišta, došao je na protest, protiv hapšenja Radovana Karadžića. Ubili su čoveka. Ovaj mladi momak je ubijen na demonstracijama, niko nije smeo da objavi, i ovi danas koji mi pričaju o medijskoj zatvorenosti imali su zabranu da pomenu da je ubijen. Došla je majka ubijenog Ranka Panića do SRS-a i nismo verovali šta priča. Kada je žena ispričala priču nekoliko puta, rekao sam dajte da proverimo sve i da pomognemo. Nisam verovao da takvi monstrumi mogu da postoje. Da li ste čuli da je neko od demokrata tada tražio ostavku bilo koga? Objavljena je vest petnaest dana kasnije. Nije bilo dozvoljeno da ovo lice bude zapamćeno – rekao je predsednik Srbije i dodao da ljudi mogu sada da šetaju, da svoju volju iskažu i da rade šta hoće, ali da neće dozvoliti nikakvo nasilje.

Predsednik je održao obećanje dato porodici Panić. Osumnjičeni za napad na Ranka Panića je pronađen i uhapšen 2014. godine. Reč je o žandarmu Nikici Ristiću. Od hapšenja do danas slučaj je pred Višim sudom u Beogradu, bez okončanja.

Dakle, opet ne znamo potpunu istinu, niti smo dobili pravdu. Ni mi, građani, ni porodica Panić, a ni Vučić. Podsetimo, on 2014. godine uveliko vlada Srbijom, kao i danas.

Još jedna zanimljivost na koju nas podseća pokušaj spinovanja fotografije iz 2008. godine je ta da je na ovim protestima povređen i Slavko Kokeza.

Vučić se i njemu očigledno odužio, jer je Kokeza za vreme njegove vladavine vrlo brzo napredovao od vlasnika lokalne menjačnice do jednog od najuspešnijih srpskih privrednika i predsednika FSS-a.

Spin ne bi bio spin, kad ne bi sadržao neku dozu misterije. Tako je i sa ovim spinom nad spinovima, prvim među jednakima.

Nije jasno zašto se Vučić ne hvali  time da je održao obećanje – pronaći odgovornog za smrt Ranka Panića.

To je primetio i Slobodan Georgijev u svom tekstu objavljenom u nedeljniku Vreme.

– Ima toliko dobrih stvari koje je Aleksandar Vučić uradio za vreme svoje vlasti od 2012. do danas, ali se ne trudi mnogo da o tome obavesti javnost. Jedna od njih jeste i pronalaženje odgovornih za prebijanje simpatizera Srpske radikalne stranke Ranka Panića (1967–2008). Uostalom, to je i bilo njegovo obećanje još u danima kada nije izgledalo da će ikada biti u prilici da upravlja Srbijom: iako se vodi postupak protiv pripadnika Žandarmerije Nikice Ristića, Vučić ne govori o tome već se trudi da mistifikacijom tog slučaja zalepi šamar svojim političkim neprijateljima – primetio je Georgijev.

I eto priče o nultom spinu.

Istina je, naravno, negde tamo. I dugo ćemo čekati na nju. Do tad, pažljivo čitajte, slušajte i gledajte.

Vučić u novom hit spotu: Trener glavat? Nervira vas? Koga briga, pogledajte semafor!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.2K Share
1.2K Share
Share via
Copy link