Magazin Srbija

Vučić: Planovi EU su grozni! Vakcinisaću celu naciju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za magazin Financial Times da bi najavljivano ograničenje izvoza vakcina iz zemalja Evropske unije moglo ozbiljno da poremeti proces imunizacije u našoj zemlji.

“Kako mogu to da urade? Mislim da to neće učiniti, jer to bi bilo neverovatno. Svi bi u Srbiji bili besni”, rekao je Vučić za londonski list, a prenosi Beta.

Osuđujući planove EU kao “grozne”, Vučić je dodao da je Srbija već platila Fajzer doze i dogovorila tranše.

FT navodi da je Brisel predložio “diskrecione blokade izvoza vakcine” u treće zemlje sa višom stopom imunizacije od EU ili one koje nude vakcine proizvedene u EU “vakcinaškim turistima” ili uvoze vakcine iz bloka, ali ih ne šalju zauzvrat.

Ako stigne pošiljka Fajzera i sa još milion doza Sinofarma koje se očekuju sledećeg meseca, Vučić predviđa da će 2,2 miliona građana ili 37 odsto odrasle populacije biti potpuno vakcinisano do kraja aprila.

“Vakcinisaću celu naciju”, rekao je.

FT piše da se preko portala eUprave za vakcinaciju u Srbiji mogu prijaviti i stranci i da je na hiljade građana s Balkana i iz drugih delova pohrlilo u Srbiju da primi vakcinu, kao i da je Srbija u petak počela imunizaciju tražilaca azila u migrantskim kampovima i vakcinisala 4.000 zdravstvenih radnika u susednoj BiH.

Vučić je, međutim, odbacio kritike o “vakcinaškom turizmu”, dodaje list.

“Vakcine dajemo besplatno svima…Treba da budemo od pomoći i da podržimo sve ostale, jer čak i ako smo dobri s procesom vakcinacije, ne znači da ćemo biti dobro i sigurno ako ljudi u regionu nisu”, rekao je.

Autor: Beta

Šta su američki, ruski i srpski psihijatri rekli o Aleksandru Vučiću?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


405 Shares
405 Shares
Share via
Copy link