Magazin Srbija

U zemlji pobednika prosečna plata 555€, a statistika kaže da pasemo travu

vucic-instagram
Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prosečna plata u martu iznosila „tačno 555 evra“, kao i da je to mnogo više nego u trenutku kad je postao premijer, navodeći da Srbija više nije zemlja gubitnika već pobednika za šta su zaslužni građani.
Kako je poručio građanima, „555 evra u poređenju sa 330 kada sam postao predsednik Vlade je ogroman napredak Srbije i za to ste zaslužni vi“.

„Pre svega ste zaslužni zbog toga što Srbija više nije zemlja gubitnika nego zemlja pobednika koja može u svemu da se takmiči i pobedjuje one koji su ne decenijama već vekovima bili ispred nas“, rekao je Vučić.

Obratio se građanima sa svog Instagram naloga, gde piše: „Narode, uspeli smo!“


Da vidimo šta se to promenilo od kada je Aleksandar Vučić bio premijer do danas, kada smo, eto, uspeli, i kakva je zaista razlika između onih 330 i ovih 555 evra plate koju prosečni zaposleni građanin Srbije dobija. Jer, statistika je „pola meso, pola kupus – u proseku sarma“.

Na mesto premijera Srbije Vučić je došao 2014. godine, a, pošto su poslednji zvanično dostupni statistički podaci za 2021. godinu za mesec februar, uporedićemo zvanične podatke Ministarstva trgovine za februar 2014. i isti mesec ove godine, da uočimo promene.

Napomena: Od januara 2011. nema više stare prosečne potrošačke korpe – računa se nova, koja u odnosu na staru ima 75 umesto 50 namirnica, što će vam razjasniti nedoumice, ako ih budete imali, u nastavku teksta, makar u onom zvaničnom delu.

Nova Prosečna potrošačka korpa za mesec februar 2014. godine iznosila je 65.718,72 dinara. Nova Minimalna potrošačka korpa za februar 2014.godine iznosila je 34.090,00. dinara.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u februaru 2014. godine u Republici Srbiji iznosila je 44.057 dinara.

Za pokriće Nove Prosečne potrošačke korpe u februaru 2014. godine bilo je potrebno 1,49 prosečnih zarada.

Prosečna cena potrošačke korpe u Srbiji, prema statističkim podacima, za mesec februar 2021. godine iznosila je 74.892,57 dinara.

Minimalna potrošačka korpa za februar 2021. godine iznosila je 38.354,39 dinara, minimalna neto zarada 29.428,80 dinara.

Za pokriće Nove Prosečne potrošačke korpe u februaru 2021. godine bilo je potrebno 1,20 prosečnih zarada (u februaru je prosečna neto zarada u Srbiji iznosila 62.280 dinara).

Suštinski, razlika je, ako ćemo u procentima i ako govorimo o svakodnevnom životu, u svega 0,2 odsto.

Za toliko više danas možete staviti u tu potrošačku korpu, pod uslovom da primate prosečnu platu, nego te 2014. godine. Ako ne verujete, evo dokumenata koje bukvalno svako može preuzeti sa sajta Ministarstva trgovine i turizma, što smo i mi učinili:

Ako želite bolji prikaz st(r)anja u kom smo, evo i brojčano, samo je odnos prikazan za celu godinu, vrlo slikovito, i preuzet je sa sajta Paragraf, a govori o kretanju kupovne moći u Srbiji, u ovom slučaju to su 2014. i 2020., odnosno prošla godina:

Ovde ne pominjemo čak ni činjenicu koliko je realno bilo poskupljenja od 2014. godine, ni da danas litar ulja plaćate 180-190 dinara, ni da je skočio porez na imovinu, poskupela struja, gorivo, TV pretplata, voda, bankarske usluge…

Nema ovde mesta ni priči o restoranima, pozorištu, kulturnom i ostalom životu, ekskurzijama, knjigama za decu, časovima, baletu, sportskim aktivnostima, letovanjima i zimovanjima.

Ne, ovde pričamo samo o salami, mleku, hlebu, komunalijama i preživljavanju. Pukoj borbi za život. Dok ovo kucam mislim da li će neko pokucati na vrata i isključiti mi struju, da li imam dovoljno da platim internet i ostane mi do plate za život, da li i kada mogu da vratim dugove i platim namet na vilajet i državi i životu.
Kao i 90 odsto stanovnika ovog ekonomskog tigra, skrivenog puža golaća u kome živimo.

Imate li, prijatelji, šta deci da date sutra za doručak? Možete li da pomognete roditeljima ili oni pomažu vama? I kako se, do kurca, bez dizvinete, svi ne obesimo kolektivno svakog jutra kad oči otvorimo, od silne lepote i u zanosu pobedničkog duha?

Samo se pitam. Pobedili smo. Za tačno 0,2%, po zvaničnim statističkim podacima. A sada pročitajte tekst ispod, i on je, takođe, istinit i zasnovan na činjenicama. Što samo meni da se kuka od lepote?

Živela Srbija!

86% skuplji život nego pre 10 godina i druge lepote zlatnog doba

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Da, postali smo pobednici, pobedili smo samih sebe. ΛV zaboravio da četvrtina stanovništva Srbije je na ivici siromaštva, troši dnevno do jednog dolara. Sa platom od 555 evra, opet smo tamo gde smo bili, među najsiromašnijih u Evropi. Plate su tu gde su, a penzionere je ojadio punih četiri godine i milion penzionera prima penziju ispod 20.000 dinara. Penzioner sa tom penzijom šta može da uradi, da plati komunalije, da kupi garderobu, a šta mu ostaje za hranu. Neka se uči na gladovanje.

OGLAS

364 Shares
364 Shares
Share via
Copy link