Magazin

Vučić promenio ploču: Borićemo se za to da se izmesti odlagalište i jalovište

vucic-nedeljice
Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Gornjim Nedeljicama da će probati da napravi novi Zakon o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu, kako bi mogao da bude usvojen pre Nove godine. Kaže da Zakon o eksproprijaciji nije protivustavan, a da je rok za potpis 10. decembar.

– Borićemo se za to da se izmesti odlagalište i jalovište, jer nikakvog smisla nema da bude u koritu dveju reka – rekao je predsednik i dodao da “ako im je skupo onda neka dođe neki novi investitor”.

Apelovao je na građane da imaju u vidu da je “marš iz Srbije mnogo skupo” i ponovio da “niko iz Beograda neće doneti nikavu odluku protiv njihovih interesa”.

– I ovo oko zakona o eksproprijaciji ćemo rešiti u narednih sedam do osam dana – naglasio je Vučić.

– Ovo su velike stvari koje radimo, i ogroman novac je uložen u Podrinje. Ja sam pre svega zabrinut za Podrinje zbog demografije. A svi znate da oni koji su prodavali zemlju Rio Tintu hteli su stanove u Beogradu. A kada ih nisu dobili onda su se pobunili. Pa čekajte ljudi, vi ste vezani za ovo ovde, znamo svi da vam je teško. Ali na kraju ćete odluku sami da donosite, sami i demokratski – kazao je on.

Kako je rekao u svom obraćanju meštanima, Zakon o eksproprijaciji je u skladu s Ustavom, ali postoje norme koje bi kritikovao.

– Ako možemo da se dogovorimo sa tim izmenama sa ljudima odavde možemo, ako ne, da vratimo stari zakon, kao da nema nikakvih izmena, tako da de facto taj zakon ne bi važio. Ja ne mogu da se igram s Ustavom, ali ovo što vam kažem nema filozofije i biće ispunjeno – rekao je Vučić.

– Izaći ću do ponedeljka s idejom, smatram da je nelogično, što nema veze s Rio Tintom, ispali smo nefer prema Čačanima u odnosu na Kruševljane. Ako smo dali 105 dinara u Kruševcu moramo i u Čačku. Razumem gnev ljudi u Čačku koji kažu što ste u Kruševcu dali toliko. Meni se nije dopao rok od pet dana u pojedinim slučajevima ukoliko hitnost nalaže da nekoga ostavite bez lične imovine, ok naša zemlja mora to radi, mora da se gradi i zato postoji eksproprijacija, ali zato uzmi pa plati, a država to plaća – dodaje Vučić.

Vučić je istakao da je poseban strah građana što se između Jadra i Korenite pravi deponije. To bi zauzelo plodno zemljište, izazvalo zagađenje životne sredine i zbog poplava, hemijskog sastava koji bi mogao da ugrozi zdravlje ljudi.

– Ja mogu da obećam – razgovaraćemo i videti ugovorne obaveze prema Rio Tintu. Tražićemo od Rio Tinta da se jalovište skloni. Ne može da se računa na profit, već i na azdrvalje ljudi, njihov ostanak. Bićemo čvrsti – izjavio je on i dodao da su građani govorili kako im neko uzima zemlju.

-Zemlju vam ne uzima država. Zemlju ste prodavali vi privatnoj kompaniji Rio Tinto i država tu nikoga nije oštetila. Za to država nije odgovorna.

Vučić je govorio i o Zelenom fondu.

– Predložiću Vladi da napravimo Zeleni fond za Zapadnu Srbiju u kojem biste vi učestvovali, deo mačvanskog, zlatiborskog i kolubarskog okruga. U taj fond da se izdvoji 10 miliona evra i da nam vi kažete kako da taj novac trošimo na stvari kojima možemo da omogućimo smanjenje zagađenosti vode, vazduha, da vi imate većinsko pravo da odlučujete kako ćemo taj novac da trošimo.

Kako je Vučić istakao promeniće se i zakon: – Promenićemo i zakon da se ne bi govorilo kako oni (Rio Tinto) imaju pravo posle istraživanja i na eksploataciju.

Ikodinović Vučiću: Huljo, gde si pobegao? Što ne dođeš da nas fotografišeš?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

329 Shares
329 Shares
Share via
Copy link