Magazin

Top 4 utiska sa Vučićevog „nastupa“ na Amfilohijevoj sahrani

Iako već vrapci na grani znaju kakve stavove je zastupala Vučićeva vlada prema pokojnom mitrolopitu Amfilohiju, to nije sprečilo predsednika Srbije da mu ode na sahranu u Crnu Goru. Onako, zvanično. Sa delegacijom i kamerama.

Sve je počelo gostovanjem na crnogoroskoj televiziji

Bila je to retka prilika da predsednika vidimo u emisiji koja se ne prikazuje na režimskim televizijima, gde je odgovarao na pitanja koja nije imao priliku da vidi, niti da se za njih spremi.

Tom prilikom je rekao da, za sad ne planira da govori na sahrani Amfilohija, ali da će to svakako učiniti ako budu tražili od njega. Nije govorio na sahrani.

Zamuckivao je Vučić govoreći o kupovini političkog uticaja u Crnoj Gori, kontroli medija u Srbiji, opet je izgovorio gadosti o sebi, poput, „picousti“ i „peder“, ali posebno pitanje na koje Vučić, navodno, nije imao odgovor, jeste slučaj Svetozara Marovića. Evo kako je tekao razgovor na tu temu.

– Jedno otvoreno pitanje, slučaj Svetozara Marovića koji je osuđen u Crnoj Gori, godinama se nalazi u Beogradu. Da li Vi možete danam objasnite zašto Srbija neće da izruči Marovića Crnoj Gori, pošto smo mi pitali sve srpske institucije i nikad nam nije stigao nijedan odgovor – upitao je voditelj.

– Ja vas molim da pitate nadležne srpske institucije za takve stvari – rekao je Vučić.

– Ali nema odgovora od njih… Vi ste 2017. postali predsednik, a Marović je 2015. ili 2016. otišao u Beograd, tada je osuđen u Crnoj Gori. Da li je tu reč o političkom dogovoru ili iz nekih pravnih razloga ne može biti izručen – nastavio je voditelj.

– Ne mogu to da Vam kažem… – odgovorio je Vučić.

Simptomatično je to da, eto, ni od vas ne možemo dobiti odgovor o Maroviću – konstatovao je voditelj.

– To je jedini odgovor koji ne možete dobiti od mene, a postaraću se da ga dobijete i to u pisanoj formi – obećao je Vučić, a prenosi portal Direktno.rs.

Držao konferenciju tokom opela

Aleksandar Vučić i delegacija iz Beograda održali su konferenciju za medije ispred Srpske kuće u Podgorici, što je kod vernika koji pristižu u Saborni Hram izazvalo veliko ogorčenje, jer je u to vreme držano opelo preminulom Amfilohiju.

Vučić je, uz direktan prenos na TV Pink, obišao pomenutu instituciju, a u delegaciji su bili i Milorad Dodik, ambasador Vladimir Božović, ministar Nebojša Stefanović, i predstavnici srpskih partija u Crnoj Gori na čelu sa Andrijom Mandićem.

Hvalio se vučić uloženim sredstvima u Srpsku kuću i obećao da će pokloniti 300 svojih knjiga i još 700 kao državnu donaciju.

– Izvor ogorčenja je percepcija njegovog nastupa: izgleda kao da nije odoleo da – čak ni u ovako tužnom trenutku – ponovo zauzme centralno mesto i iskoristi događaj da pošalje političke poruke samopromocije –  portal Nova.rs je preneo utiske svojih sagovornika iz Podgorice.

Podgoričani o Vučićevom dolasku

„Svako ima pravo na pokajanje!“.

Ova anketa je jedan od jačih utisaka Vučićevog odlaska u Podgoricu.

Pogledajte:

Stavio masku i poklonio se onom koji ga je nazvao izdajnikom

Bez kamera ništa.

Predsednik Srbije prisustvovao je liturgiji. On se poklonio nad telom Amfilohija i stao među okupljene. Nosio je masku.

Podestimo da je Amfilohije Vučića u nekoliko navrata nazvao izdajnikom, pa i neznalicom, što objašnjava sve medijske i napade koje su, uglavnom, putem društvenih mreža objavljivali Vučićevi najbliži saradnici.

Poznavaoci prilika tvrde da je sukob Amfilohija sa Vučićem počeo još 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. U otvoreni sukob ušli su četiri godine kasnije, kad je krajem 2017, Amfilohije sastavio i potpisao apel za odbranu Kosova i Metohije, čiji sadržaj je bio u suprotnosti sa politikom o Kosovu za koju se zalagao Vučić.

Mitropolit je zatim, početkom januara, u intervjuu za televiziju “Herceg Novi” izjavio da je “Apel za odbranu Kosova i Metohije” napisan “zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave”.

“S Vučićem nijesam imao nikakav sukob. On je prvi predsjednik Srbije koji je bio na Saboru. Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promijenio”, kazao je tom prilikom Amfilohije.

On je ovo i ponovio u maju prošle godine. “Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, kazao je Amfilohije.

Jednu od poslednjih teških reči na račun predsednika Srbije Amfilohije je izneo krajem prošle godine kad je Vučića nazvao neznalicom, komentarišući njegovu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

“Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica”, rekao je tim povodom podgoričkim “Vijestima”, a preneo portal Nova.rs.

Rizik! Na sahrani Amfilohija masovni pričest istom kašikom. Maske i distanca ne postoje

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link