Magazin Srbija

Vučić: „Za moje vreme je izgrađen Hram Svetog Save“ (VIDEO)

Iako je gradnja Hrama Svetog Save počela davne 1935. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak smatra da je „za njegovo vreme izgrađen“.

– Ja sam ponosan na činjenicu da u moje vreme nije završen, već de facto izgrađen i urađen Hram Svetog Save – rekao je Vučić u obraćanju novinarima tokom posete Eparhiji šumadijskoj.

Sa ovom „činjenicom“ se nikako ne bi složili svi oni koji su u proteklih 126 godina inicirali, pokrenuli i gradili Hram Svetog Save.

Ideja za izgradnju Hrama datira još od 1895.godine, kada je i osnovano Društvo za podizanje hrama Svetog Save na Vračaru.

Društvo su osnovali stotinu najuglednijih građana tadašnjeg Beograda, na čelu sa mitropolitom Mihajlom.

Gradnja hrama, usled istorijskih okolnosti i nakon više raspisanih konkursa, počinje tek 1935.godine.

Patrijarh Dimitrije i Vrnava održavali su ideju o gradnji u životu, a dolaskom na čelo Srpske pravoslavne crkve patrijarh German obnavlja ideju o nastavku gradnje Hrama i ona se nastavlja 1985.
Nakon svih teških perioda, odbijenih molbi, patnje srpskog naroda kroz istoriju, gradnja eksterijera konačno je završena 2004. godine, a radovi na unutrašnjoj dekoraciji još uvek su u toku.

Iako predsednik želi da predstavi hram kao svoje delo i sebi pripiše zasluge za njegovu gradnju, činjenice, ipak, govore nešto sasvim drugačije, prenosi portal Direktno.

U Hram Svetog Save uloženo naših 43 miliona evra. Vučić: To je nova Aja Sofija

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Pa čije pare 43miliona eura si dao lopovs…. Popovima koji jedini u evropi ne placaju porez u Srbiji, imaju svi svoje kuce i luksuzne automobile i nisu uz svoj narod, treba bradate dzu….. suti…….. na uluci jer umesto da su uz svoj narod zbog koga i postoje kad narod šeta ulicama Bg a policija ga bije, sutira onesvescene gradjane na ulici a sa njima i NJEGOVI placenici vodje navijaca sa sluzbenim legitimacijama, izazivaju nered na ulici(kao gradjani) i pilicija ih čeka da odu, da bi kasnije bili decu koja setaju, izivljavajuci sesada je dao 2 puta po 2 miliona narodnih a ne njegovih para za hram da bi popovi i patrijarh bili uz vlast kao i zadnjih nekoliko god, a ne uz svoj narod koji placa i za hram i za lop….. ske popove, koji naplacuju usluge narodu koliko im se hoce, dokle bre vise prod……e duše, bicete uskoro šu…….na ulici, sve dotle dok ne predjete uz svoj narid zbog koga i postojite, ili….

138 Shares
138 Shares
Share via
Copy link