Beograd Magazin

U Hram Svetog Save uloženo naših 43 miliona evra. Vučić: To je nova Aja Sofija

– Ovo će biti nova Sveta Sofija. Nemamo više crkvu Svetu Sofiju, ali imamo Hram Svetog Save – rekao je predsednik Vučić prilikom obilaska unutrašnjih radova na Hramu Svetog Save u Beogradu.

On je iskazao ponos na taj hram i istakao kako je u njegovu izgradnju država uložila 43 miliona evra, što je najviše u poslednjih 50 godina.

Vučić je primetio da ko sanja veliko, veliko i postiže, a ko sanja malo – ni to ne može da postigne. Kao što su, podseća, svojevremeno kritikovali u Parizu kada je građena Ajfelova kula, dok je to sada jedno od najposećenijih turističkih mesta.

Najavio je da će zdanje biti završeno u oktobru i unapred odgovorio na kritike:

– Napadali su ranije i Zorana Đinđića kada je obezbedio neka sredstva za Hram, ali  ova vlast je zahvaljujući ekonomskim reformama iz 2014. obezbedila deset puta više novca – pohvalio se predsednik.

Više od 15.000 kvadrata u Hramu biće pod mozaikom. U izradi mozaika korišćeni su najkvalitetniji malteri, prohromske mrežice i vezivna sredstva, što bi trebalo da garantuje trajnost. Oltarski ikonostas biće izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku.

Radovi se izvode i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona. Akademik Muhin autor je i centralnog polijeleja koji će biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu.

Hram Svetog Save biće otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Dok država daje crkvi milijarde, građani skupljaju pomoć za Covid bolnice

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
138 Shares
138 Shares
Share via
Copy link