Kažu da šumadijski čaj leči sve bolesti. Kuvana rakija je tradicionalni napitak koji posebno prija u ovim hladnim danima! Greje, a kažu i da leči! Drugi naziv je šumadijski čaj, a ovo je recept za spremanje vruće rakije.
POTREBNI SASTOJCI
300ml rakije
180ml vode,
3 kašike šećera
Veruje se da je šumadijski čaj dobra prevencija od gripa. Kuvana rakija takođe pomaže dobroj cirkulaciji.
VRUĆA RAKIJA – recept
U nastavku možete pogledati video recept detaljnim uputstvom za pripremu! Živeli!
Milice ..moram da reagujem na ovaj vas video..naime,ne sumnjam da vas suprug voli vrucu rakiju ali koliko vidim ne ume da je sprema . To sto vi kuvate nije prava kuvana rakija. Ljudi to rade da li iz neznanja ili nemaju pravu rakiju za kuvanje . Prava kuvana rakija se sprema od takozvane meke rakije od 11-12 gradi koja se ne razblazuje sa vodom ..istim tim postupkom samo se pusti da se secer jos malo vise karamelizuje i kad provri posle 3-4 sekunde se skida sa vatre(ringle,sporeta). Kada se skuva takva rakija, cela kuca mirise na kuvanu a kada se ljuta presece sa vodom dobija se totalno drugaciji miris koji bas i ne prija. I najvaznija stvar -kada se konzumira takav napitak,to nikako ne ide bez kiselog kupusa sa malo ulja preliven domacim paradajzom iz flase, sir i nesto suvo naseckano iz pusnice. To sam video od mog dede i oca . Tako se pije vruca rakija i nikako drugacije-uslovno. Eto toliko od mene