Film Magazin

U čemu je tajna Vrućeg vetra? 40 godina od kako su se Šurdilovići uselili u domove Jugoslovena

Prošlo je tačno 40 godina od kada smo se prvi put upoznali sa možda i najpoznatijom televizijskom porodicom u Jugoslaviji – Šurdilovićima. “Vruć vetar” i glavni likovi Šurda, Vesna, Firga i Soća doživeli su ogromnu popularnost u bivšoj državi. U čemu je bila njihova tajna?

Ovako na mađarskom „A sad adio“, peva Ljubiša Samardžić. Mnogi se i danas sećaju Šurdine popularnosti u Budimpešti gde ga je dočekalo čak 100.000 ljudi.

U Rimu je 1983.godine bio glumac godine. Vruć vetar je u Rumuniji i Poljskoj proglašen za jednu od najboljih serija.

A „Vetar“ i Šurda, koji se i danas gledaju, slave 40. rođendan.

Iako je tvrdio da je više za Grčku, a manje za rabotu najpoznatniji Vlasotinčanin u Beogradu sreću je, ipak, okušao u zanatu. Pre tačno četiri decenije u lokalu u blizni današnje knez Mihailove, Šurda je otvorio berbernicu.

I tako je sve počelo, bar u seriji. Scenarista Siniša Pavić seća se da je Vruć vetar pisao dve i po godine. O tome koliko će živeti njegovi junaci, kaže, nije razmišljao.

– Ja nisam znao ni da li ću ja živeti narednih 40 godina, jer čovek ne misli toliko daleko, ali kad pišem, pišem s nadom da će živeti dugo. Napisao sam 6-7 tih serija i nijedna druga mi nije garantovala uspeh sledeće. Uvek ste na početku na televiziji – rekao scenarista je Siniša Pavić, prenosi RTS.

Iako je 10 epizoda Vrućeg vetra snimljeno za osam meseci televizijski počeci ove serije, na Badnji dan 1980. godine bili su neizvesni.

– Tog dana je Titu amputirana noga, i to je saopšteno na vestima pre nego što je trebalo da počne emitovanje serije. Atmosfera tokom svih 10 emisija koliko je emitovano je bila vrlo sumorna, a pred emitovanje svake epizode odlučivalo se u nedelju ujutru na kolegijumu da li će da puste jednu humorističku seriju u takvoj atmosferi – otkriva Siniša.

Humor i avanture Borivoja Šurdilovića brzo su osvojili publiku. Pavić kaže da je inspiraciju za lik Šurde pronašao u jednom vlasotinačkom berberinu i otkriva nam kako reditelj glavnu ulogu najpre nije namenio Samardžiću.

– Išli smo na Petrovaradin da se dogovorimo oko podele uloga glumcima, mislili smo da će to raditi Gutović, ali kada je prošlo leto onda je on zbog nekih svojih obaveza u Ateljeu odustao – napominje Siniša.

I tako je ekipa na čelu sa Smokijem i tada najvećom zvezdom – Čkaljom kompletirana. Najmlađi član u njoj bila je glumica Vesna Čipčić.

Seća se da je to bio prvi kasting na koji je otišla, a uloga Vesne u Vrućem vetru dala joj je vetar u leđa.

– Nisam mogla da pretpostavim da ova serija može da doživi takvu vrstu popularnosti i tako dug vek. To je meni nešto prosto bilo nezamislivo, imala sam utisak već tada da nešto kvalitetno radimo da nešto ozbiljno radimo na kraju krajeva tako smo ozbiljno i radili i pristupili celom tom projektu – istakla je glumica Vesna Čipčić.

Nezamislivo je bilo i kompozitoru Vojkanu Borisavljeviću da će ga od sve filmske i televizijske muzike koju je napisao, po Vrućem vetru prepoznavati.

– Ja sam dobio strahovito dobru indikaciju od pisca Siniše Pavića i reditelja Aleksandra Đorđevića. Kad sam ih pitao: kakvu vi muziku želite za ovu seriju? Oni su rekli: želimo da se oseti topao vetar koji duva sa juga, meni je to bilo dovoljno. Pošto sam ja često pre toga boravio u Grčkoj i ja sam tu pesmu napisao za bukvalno nekoliko minuta i zaista nisam očekvao da će ona toliki uspeh da postigne i ne samo u seriji već i kada je počela da se peva van nje – rekao je kompozitor Vojkan Borisaljević.

Vruć vetar se danas i peva i citira. U čemu je tajna ove serije?

– Ja mislim da je tajna u tome što prosto postoji nešto u tim pričama, ali ne u samim pričama koliko u samom načinu pisanja, obrade, igranja što daje tome jednu stalnu svežinu – istakao je Siniša Pavić.

– Tema ta je večna, to su sve problemi koji i danas muče ovaj naš narod, tako da se jako lako svako od nas može prepoznati u toj priči od pre 40. godina – istakla je Vesna Čipčić.

I baš zato priča o malom, nesnađenom i poslom nezadovoljnom čoveku, o nerešenom stambenom pitanju, o porodičnim nesuglasicama, provinciji i odlasku u inostranstvo… I danas je aktuelna. Milioni ljudi koji sa oduševljenjem iznova gledaju ovu seriju pokazuju da i posle 40. godina Vruć vetar još nije oduvalo vreme.

5 stvari bez kojih nije mogao da se zamisli život u jugoslovenskim domovima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
582 Shares
582 Shares
Share via
Copy link