Putovanja Vojvodina

Vojvođanska Venecija je jedini grad u Srbiji sa 17 mostova i bez ijedne reke (VIDEO)

Most, Vršac

Malo je gradova u Srbiji kroz koje ne protiče nijedna reka. A još manje je onih koji imaju 17 mostova, a nijednu reku. Tačnije, samo se jedan  može  pohvaliti ovom zanimljivom činjenicom – Vršac.

Vrščane ponekad “prodrma” tuga što nemaju pravu reku, ali se ubrzo smire kad se sete da bi takvom vodotoku morali mnogo više pažnje da poklone jer su u prošlosti zbog poplava u nekoliko navrata teško postradali.

Naime, iznad korita potoka Mesić, koji se prostire sedam kilometara kroz gradsko jezgro, mostovi su sagrađeni pre oko dva veka kako bi spojili krajeve grada sa Srpske i takozvane Švapske strane.

Došljaci često zadirkuju Vrščane da su dizali mostove preko praznog korita, ali stari vršački neimari su ozbiljno shvatali “svoju reku” i pažljivo je premošćavali tamo gde su ljudi imali potrebu da paorskim zapregama ili paradnim fijakerima pređu s jedne na drugu obalu.

Od svih ćuprija u Vršcu po lepoti se izdvaja most kod Male crkve, koji je podignut krajem 19. veka i obiluje elementima secesije. On je najlepši, ali i najfrekventniji vršački most, koji moraju da pređu svi koji u taj grad dolaze iz pravca Beograda.

Njegova specifičnost je i u tome što se nalazi u ulici koja ima dva imena – do mosta se zove Ulica Drugi oktobar, a od mosta Dvorska. Ali pitanje je koliko dugo će on izdržati teret savremenog saobraćaja.

Izvor: tvbanat.com

Vojvodina – 10 mesta koja morate posetiti

74 Shares
Share via
Copy link