Srbija Vesti

U vranjskom vrtiću ucenjeni vakcinacijom: Ako nećeš, uzimam 40% od plate

Uveliko su započele perfidne ucene građana koji još uvek sa skepsom razmatraju da li se vakcinisati i kada, kojima nije jasno kako to Srbija ima toliko široku ponudu vakcina za razliku od svih drugih zemalja. Dok neke privatne firme novčanim iznosima do (neverovatnih!?) 50 evra, nagrađuju zaposlene koji odluče da prime neku od vakcina, postoje i oni privatnici koji se odlučuju da smanjenjem plate ucenjuju svoje zaposlene za nešto što bi trebalo da ostane na nivou preporuke i slobodne volje svakog pojedinca.

Takav primer dolazi nam iz Vranja, gde je predškolska ustanova „Naše dete“ zatvorila dva svoja vrtića zbog pogoršane epidemiološke situacije i obolevanja osoblja, a zaposlenima preti i oduzimanje 40 odsto od plate.

Menadžment ove ustanove na čelu sa direktorkom Vesnom Džikić uputio je pisanu poruku zaposlenima u kojoj stoji da „potencijalno opasni na korona virus, a nevakcinisani, neće ići u izolaciju, već će im se nedolazak na posao, računati kao prekid rada uz platu od samo 60 odsto redovnih primanja”.

Direktorka Džikić je održala onlajn sastanak sa osobljem 16. marta, a propisane su i nove mere prema zaposlenima. Od sada, dozvoljeno je da najviše dve koleginice istovremeno piju kafu uz poštovanje svih protivpandemijskih mera i uz obavezno nošenje maske.

Direktorka je, kako pišu infovranjske.rs, insistirala na poštovanju mera na radnom mestu, ali i u privatnom životu, uz pretnju da će u suprotnom načelnice vrtića pisati disciplinske prijave.

Ovo je samo jedan od novih primera kako se upravlja životima ljudi za pišljivih 300 ili 400 evra mesečno, dok se predsednik Srbije još uvek, iako želi da u svemu bude primer svom lenjem narodu, nije vakcinisao mesecima od kada su stigle prve vakcine u zemlju.

Trpi narod Srbije, ćuti i trpi. Nema zahvalnijeg naroda za vladati. Narod ne zna svoja prava, egzistencijalno je ugrožen i sebi ne sme da dozvoli ostanak bez teško stečenog radnog mesta i tih par stotina evra.

Pitanje je dokle će ćutati i kada će nastati nervni slom, ali više ne pojedinaca, već kolektivni ršum. Svedoci smo da protestuju frilenseri, ugostitelji, policajci, vojska, poštari, a sada i vlasnici teretana najavljuju proteste. Deli se narod i po branšama, ne shvatajući da su svi zajedno u istom problemu i da jedino svi zajedno mogu doći do rešenja.

Rešenja za sve ili nikoga, to bi morao biti princip jer znamo da će vlast potkuljivanjem određenih slojeva i ustupaka njima, zatvoriti vrata i smanjiti podršku onima koji će od svega snositi samo posledice pobune.

Nemojte dozvoliti ucenu, imate jedan život i jedan obraz. Sami donesite odluku na osnovu svih raspoloživih informacija i mnogobrojnih dezinformacija koje morate samostalno selektirati. Takvo je vreme došlo, postali smo društvo obolelo od nepoverenja. Danas o vakcinaciji i sutra o bilo čemu drugom. To ne sme biti plod ucena, a vidimo da neupitno društvo stremi svim oblicima torture i uslovljavanja.

Vakcinacija zaposlenima u jednom preduzeću u Paraćinu donosi 50€

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
256 Shares
256 Shares
Share via
Copy link