Magazin Srbija

Vranje potrošilo 3 miliona na ukrase uz koje ćete poželeti da praznici što pre prođu i nikada se ne vrate

Foto: Tviter/ Srđan Žikić

Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja grada Vranja nabavilo je za 3 miliona dinara od ateljea Kucljak, vlasnika Vladimira Kucljaka iz Beograda koji se bavi proizvodnjom žičanih proizvoda, lanaca i opruga, nove ukrase i dekoraciju uoči novogodišnjih praznika.

Figure se ovih dana postavljaju po Gradskom parku, a redakcija portala Slobodna reč iz Vranja je tragom vesti o “nikad lepšem i ukrašenijem našem parku” napravila nekoliko fotografija praznične atmosfere.

Atelje za izradu topijarnih skulptura Kucljak iz Beograda,  jedini je podneo ponudu u okviru nabavke novogodišnje rasvete za Gradski park, koju sprovodi JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, pokazuje obaveštenje sa Portala javnih nabavki. Zbog nabavke novogodišnjih ukrasa u Zaječaru prošle godine od istog ponuđača, po ceni od 19.000 evra, pokret Zaokret019 je protiv nadležnih podneo krivičnu prijavu.

Predmet nabavke u Vranju je 6 svetlećih figura,  a pomenuti atelje je ponudio da ih izradi po ceni od 2.999.990 dinara, koliko će novogodišnja rasveta u parku ove godine koštati Vranjance.

Prema podacima iz APR-a, delatnost ovog ateljea je “proizvodnja žičanih proizvoda, lanaca i opruga”, i osnovan je u septembru 2017. godine, a za period 2018-2020. godine ne postoje objavljeni finansijski izveštaji.

Takođe, Agencija za privredne registre je početkom februara prošle godine odbacila zahtev pomenutog ateljea za promenu naziva delatnosti, odnosno, nisu prihvatili delatnost “usluge uređenja i održavanja okoline”.

Javnosti je Atelje Kucljak poznat zbog figure vrapca od milion dinara na Adi Ciganliji, ali i zbog 4 novogodišnje figure koje su Zaječarce prošle godine koštale skoro 20.000 evra.

Udruženje Zaokret019 reagovalo je krajem prošle godine na nabavku JKP Timok, koje je za 2.290.000 dinara od ateljea Vladimira Kucljaka kupilo četiri novogodišnja ukrasa za park – jedan ćup sa cvećem, jednu svetleću fontanu, svetleću vilu i jedan svetleći prolaz.

Iz Zaokreta su upozoravali da su 4 figure od žice i sijalica građani Zaječara platili 19.000 evra, kao i da su samo letimičnom pretragom na sajtovima koji se bave prodajom ulične LED dekoracije pronašli sva “idejna rešenja naručenih predmeta koja su zahtevana konkursnom dokumentacijom”.

– Cena predmeta u prodaji je višestruko niža od onoga što je Timok održavanje platilo Vladimiru Kucljaku pa se pitamo da li je možda tu uračunata i višegodišnja naknada za orezivanje leptir – žbuna obzirom da je atelje Kucljak poznato po tapijarama koje dobro naplaćuje lokalnim samoupravama a jedna takva instalirana je preko puta drvenog mosta. Da su kojim slučaje ukrasi koje je JKP naručilo kupljeni bez javne nabavke , u slobodnoj prodaji u svojim najskupljim varijantama ne bi koštali više od 5000 evra” – rekli su tada iz Zaokreta.

Ovo za portal Slobodna reč potvrđuju Mirjana Rašanin i Uglješa Đuričković iz pokreta Zaokret. U razgovoru sa Đuričkovićem, koji je odbornik aktuelnog saziva Skupštine grada Zaječara, saznajemo da je ovaj pokret podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u JKP Timok održavanje iz Zajećara, za zloupotrebu u javnoj nabavci parkovskih novogodišnjih ukrasa. Opis figura iz tadašnje konkursne dokumentacije takođe je bio precizan, kaže on.

Foto: Slobodna reč

– Iznenađen sam da u Vranju tek ove godine to rade – dodaje.

Đuričković dodaje da je takve slučajeve neophodno prijaviti Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, ali i da misli da je njihova prijava odbijena.

– Oni ispoštuju sve procedure, vrlo teško ih možete ‘uloviti’ u nameštanju. Mislim da su nam i tu prijavu odbacili, ali proveriću i dostaviću tačne podatke” – ističe.

Sagovornici portala Slobodna reč. kažu da su neki uspeli slične figure da pronađu i na sajtu AliExpress, a kako izgledaju sporni ukrasi, možete pogledati u galeriji.

Izvor: Slobodna reč

Opština Vrbas nadgrobnim spomenikom čestita građanima Novu godinu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link