Magazin Novi Sad

Novosadska policija ne zna zakon, ali biciklistima naplaćuje 5.000 za vožnju stazom u suprotnom smeru

novi-sad-korona-virus-bicik
Izvor: RTV (Aleksandar Galić), ilustracija

U Novom Sadu policajac je zaustavio ženu na biciklističkoj stazi. Ona je bila sama sa detetom, bežeći od kiše da bi stigla do kuće prešla je na drugu stranu ulice gde joj kola idu u susret. Dakle, u suprotnom smeru od smera kretanja vozila. Takvo ponašanje u saobraćaju većina policijaca po automatizmu tretira kao prekršaj i ispisuje kazne.

Sudeći po komentarima na fesjbuku, gde se povela polemika o tome šta je zapravo ispravno i tačno – izgleda da to mnogi policajci ni sami ne znaju.

Šturi zakoni, ni policajci pojma nemaju

Zakoni šturi, a štura i infrastruktura i saobraćajna regulacija biciklističkih staza. Međutim kazne redovno stižu i pune budžetske kase.

Dok je žena čekala da policajac napiše kaznu u kolima, ona je ostala sa detetom na kiši. Jedan korisnik je rekao da staza u kojoj je striktno regulisan smer postoji samo u Narodnog fronta, gde i posle 5 godina biciklisti to uglavnom neće da shvate. Možda neki ne mogu da shvate jer ništa nije jasno precizirano. A i staze su često loše obeležene.

Drugi korisnik je dodao da se dotični policajac poziva na sledeći član zakona:

– Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila, vozač bicikla mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila – napisao je on.

Tako da nisu ni biciklisti krivi. A i član je napisan veoma razumljivo.

– Znači STAZA ZA KRETANJE U OBA SMERA. Ovim članom se definiše da trebate da držite DESNU STRANU STAZE, a ne da se krećete desnom stranom bulevara. Treba im ozbiljna (pre)obuka, a posebno onome ko ih je tome naučio u školi – dodao je on.

Ispada da ni policajcima niko nije javio da se zakon promenio. Mlada majka je opisala svoje iskustvo:

– Ja sam dobila kaznu od mladog drskog policajca, kada sam zaustavljena kod muzičke-baletske škole, krećući se od Merkatora ka domu zdravlja, gde sam se kod Limanske pijace odvojila na ovu stranu jer kod doma zdravlja skrećem u kvart gde živim. I na moje pitanje ako je pravilo da se kreće stazom u istom smeru kretanja vozila, kako ja onda da stignem do kuće gde u nekim delovima ni nema biciklističke staze – upitala je ona.

Policajci hitno na ponovnu obuku

Policajac joj je rekao da on nije taj koji će joj odgovoriti. Samo joj je lupio kaznu koju je potom platila.

– Htela sam da se ganjam po sudu, ali sam posle par dana kada mi se glava ohladila, platila kaznu, jer debilizam zbog kojeg se sam se nervirala nema cenu. Kada me je policajac zaustavio na biciklističkoj stazi bila sam sa detetom, bezeći od kise, i dok sam čekala da on napiše kaznu u kolima, a ja sa detetom na kiši, njih 8 je prošlo pored mene čineći isti prekršaj i nikom ništa! I na tu konstataciju g-din policeman je rekao da sve ispričam sudiji – obznanila je sugrađanka svoje neprijatno iskustvo na fejsbuku.

Zaista, izgleda da pojedinim policajcima treba ponovna obuka i povratak u školske klupe. Ili su učitelji bili loši, ili su oni bili loši đaci. Jedno je sigurno, važno je klepiti po džepu majku sa detetom, uzeti 5 crvenih, ispuniti normu pisanja kazni i koga briga? To je bila njegova dužnost.

Da budemo fer i prema organima reda, možda i građanima treba dodatna obuka i oni nemaju pojma. Pa da se svi zajedno dogovorimo kako da vozimo bicikl. Kao što vidimo, u Srbiji je sve moguće. Kakva vi iskustva imate, ko je ispravan u celoj priči i šta je zapravo pravilno?

Novi Sad ponovo dobio biciklističke patrole

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sve dok vi ne objavljujete komentare, a komentatora sve manje, samo nek se ćuti i trpi – AKO!

183 Shares
183 Shares
Share via
Copy link