Magazin Putovanja

Vojvođanske banje, 5 najboljih mesta za mir i opuštanje

vrdnik
Foto: Banja Vrdnik
Pitoma vojvođanska priroda dala je ljudima na dar mnoge prelepe predele, jedinstvene oaze flore i faune gde sve vrvi od najrazličitijih biljni i životinjski vrsta. U nekima od njih nikla su banjska lečilišta i odmarališta, gde u čarima lekovite vode i raskošne prirode može preko čitave godine uživati i staro i mlado. Banjski centri u Vojvodini razvili su se u turistička mesta sa ponudom koja će zadovoljiti svakog gosta.  Osim za lečenje, banje su idealne za odmor u pravom smislu te reči, za uživanje u miru netaknute prirode, za opuštanje i relaksaciju u wellness, spa i fitness centrima.

Pitoma vojvođanska priroda dala je ljudima na dar mnoge prelepe predele, jedinstvene oaze flore i faune gde sve vrvi od najrazličitijih biljni i životinjski vrsta. U nekima od njih nikla su banjska lečilišta i odmarališta, gde u čarima lekovite vode i raskošne prirode može preko čitave godine uživati i staro i mlado. Banje u Vojvodini razvile su se u turistička mesta sa ponudom koja će zadovoljiti svakog gosta.  Osim za lečenje, banje su idealne za odmor u pravom smislu te reči, za uživanje u miru netaknute prirode, za opuštanje i relaksaciju u wellness, spa i fitness centrima.

Svakom čoveku dobro dođe odmor, beg od gradske gužve i poslovnih obaveza, barem i na jedan – dva dana. I zato za Novosađane odličan izbor može da bude neka od banja, jer su sve blizu, nisu previše skupe, a nude bogate sadržaje. Tamo se čovek može okrepiti kao nigde drugde i odmoran se vratiti u napornu svakodnevicu. A šta to banje nude?

Banja Vrdnik

Najbliža Novom Sadu, ova banja je prelepa oaza mira na šumovitim padinama Fruške Gore. Do nje se iz grada stiže za svega pola sata. A razloga za dolazak je mnogo. Razbujalo šumsko okruženje fruškogorskog Nacionalnog parka, blaga klima i čist vazduh koji Vrdniku daju svojstva vazdušne banje, sve to jako prija čoveku.

Tu su i manastir Vrdnik, srednjevekovna Vrdnička kula i sve druge čari Fruške gore, planinske staze koje je presecaju, biljni i životinjski svet, manastiri i vidikovci raštrkani po čitavoj planini. Blagotvornom vodom ovde se leče reuma, kičma, migrena, neurološke smetnje, ginekološke bolesti. Specijalna bolnica Termal nudi i vrhunske relaksacione sadržaje – otvorene i zatvorene bazene sa termalnom vodom, tepidarijum, saunu, fitness centar, razne masaže.

Banja Rusanda

U Banatu, na 60 km od Novog Sada, na obali slanog jezera nazvanog Rusanda, smeštena je istoimena banja. Narodno predanje priča kako je mlada Roksanda ovde izlečila svoje bolesne zglobove, dok je stajala u jezeru tražeći svoj verenički prsten koji joj je ispao u vodu. Danas se blato iz jezera koristi za peloidne terapije kojima se leče nervna oboljenja, reuma, kardiovaskularne i kožne bolesti.

Oni koji žele istinski odmor, uživanje u netaknutoj prirodi i u wellness tretmanima, ovde će pronaći sve što im treba. Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda otvorena je za sve goste kojima nudi tepidarijum, termo kabinu, zatvoreni bazen, razne vrste masaža i relaksacionih vežbi. Park prirode Rusanda koji okružuje banjski kompleks, pravi je prirodni raj, naročito zanimljiv ljubiteljima ptica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vojvodina Travel (@vojvodina.travel)

Banja Kanjiža

Do gradića Kanjiže u severnom Banatu, smeštenom na reci Tisi, potrebno je oko sat i po vožnje iz Novog Sada. Balneološki centar smešten je u Narodnom parku, nedaleko od obale Tise. U njemu se primenjuju terapije koje prijaju osobama obolelim od bolesti lokomotornog aparata, nervnih i ginekoloških oboljenja i bolesti stomaka i creva. Osim medicinskih tretmana, kompleks nudi najraznovrsnije sportske i relaksirajuće sadržaje – bazene, saunu, sportske terene. U wellness centru uživaćete u vrhunskoj relaksaciji, termoaroma terapiji, čokomint tretmanu, tretmanu algama, raznim vrstama masaže. Turističku ponudu banje upotpunjuju jako dobri smeštajni kapaciteti.

A reka Tisa kod Kanjiže je jedna sasvim posebna priča. Posebnost joj daje insekt Tiski cvet, koji priređuje tzv. „Cvetanje tise“ – jedinstven prirodni fenomen. Larve ovog insekta nalaze se u rečnom mulju. U junu svake godine iz njih “procveta” čitava površina reke. Ovaj očaravajući, nezaboravan prizor privlači ogromnu pažnju ljubitelja prirode, kojih je iz godine u godinu sve više.

park
Foto: Banja Kanjiža

Palić

Još jedna vojvođanska banja, udaljena nešto više od 100 km od Novog Sada, leži na obali jezera. Palić je nesumnjivo jedan od nosilaca turizma Vojvodine i Srbije. A kako i ne bi bio, kad toliko toga nesebično pruža svakom ko ovuda dođe i prođe.

Termalnom vodom iz jezera i jezerskim muljem ovde se uspešno leče reumatska, dermatološka i nervna oboljenja, kao i bolesti digestivnog trakta. U banjskom parku prirode raste najraznovrsnije drveće i grmlje, a u njemu se nalaze Zoološki vrt i Botanička bašta. Tu možete videti preko 60 vrsta životinja i oko 260 vrsta biljki. Na Palićkom jezeru uživaće ljubitelji kupanja i vodenih sportova. Jezero ima čak 3 uređene plaže na kojima se mogu iznajmiti rekviziti za vodene sportove, a u njemu živi raznolik riblji svet, što pogoduje ribolovcima. Nedaleko od Palića nalaze se Ludoško jezero i Selevenjske pustare, staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Najbolji provod pronaći ćete na čardama i salašima, gde uz zvuke violine i tambure možete kušati najukusnije specijalitete po kojima je ovaj kraj nadaleko čuven i uživati ispijajući domaća vina vrhunskog kvaliteta. Ukoliko samo želite odmor i okrepljenje, najviše će vam prijati wellness i sap programi dostupni u nekoliko hotela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Park Palić (@parkpalic)

Banja Junaković

Smeštena na rubu istoimene park šume, nedaleko od Apatina, Banja Junaković nalazi se na 94 km od Novog Sada. U njoj se primenjuju terapije lekovitom vodom indikovane za reumatske, neurloške i ginekološke bolesti. Banja ima odličan kompleks koji obuhvata više otvorenih bazena, vodeni tobogan, skakaonicu, masažere. Tu su i zatvoreni bazen, saune, razne masaže, teretana, brojni sportski tereni kao i vrhunska kuglana sa 8 staza.

Lepo uređena Staza zdravlja, idealna je za šetnju kroz raskošnu parkovsku šumu hrastova i bagremova. U blizini se nalazi i čuveni Apatinski rit, deo Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje.

2.4K Shares
2.4K Shares
Share via
Copy link