Magazin Putovanja

Vodič kroz Banjaluku: 8 mesta koja morate videti

Dolazi leto, a sa njime i brojni festivali, prilike za putovanja i posetu novih mesta širom regiona. Ono što vam mi predlažemo jeste dolazak u Banjaluku, drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, koji svojim lepotama i sadržajima pleni pažnju. Ono po čemu je ovaj grad daleko poznat jeste podatak kako u njemu omjer žena naspram muškaraca iznosi sedam na jedan. Dakle, muškarci već sada mogu početi pakovati kofere. Za one kojima ipak treba malo više motivacije i detalja, donosimo mesta koja trebaju posetiti.

Tvrđava Kastel

tvrđava-kastel-banjaluka

Jedno od glavnih obilježja grada i ponosni i bezvremenski dokaz o istorijskoj prošlosti i događajima jeste tvrđava kastel. Na površini od 48000 kvadratnih metara nalazi se devet bastiona i dvije kapi kule u sklopu bedema, a unutar njih i nekoliko drugih objekata, kao što su centralni logor sa dvije kule i malim arsenalom, centralni arsenal te nekoliko različitih zidova koji su dijelili i formirali interne prostore. Tvrđava je ujedno i središte kulturno-umetničkih događaja, koncerata i manifestacija kao što su Demofest, Fresh Wave Festival, Beer Fest, ali i brojni drugi.

Banj Brdo

banj brdo-banjaluka-vodič

Za sve oni koji žele da se rekreiraju, provedu vrijeme u prirodi i odmore, predlažemo najpoznatije banjalučko izletište na 431 metar nadmorske visine, odakle se pruža panoramski pogled na grad. Šume, staze za šetnju i planinarenje, izvori vode za piće i uređena mesta za razonodu razlog su više da već danas spremite svoju sportsku opremu i krenete prema gore. Memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u, delo jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića reljefno predstavlja borbu i stradanje Krajišnika u II svetskom ratu, a oblikom podseća na metak ispaljen u pravcu Krajine.

Safikadin grob

safikadin grob-vodič-banjaluka

Za one koji žele posetiti mesto koje simbolizuje večnu ljubav i odanost obavezno je posetiti Safikadin grob. Reč je o legendarnom mestu na kojem je prema jednoj od verzija legende, prelepa devojka zbog neostvarene ljubavi prema vojniku koji je služio u tvrđavi Kastel oduzela sebi životu. Obukla venčanicu, stala ispred topa koji je svaki dan pucnjem označavao podne i okončala život uz reči „Biću ti verna“. I dan danas devojke pale sveće na tom mestu u znak sreće u ljubavi.

Muzej Republike Srpske

muzej rs-vodič-banjaluka

Kada je 1930. godine osnovan, nosio je ime Muzej Vrbaske banovine, a do 1982. godine promenio je nekoliko naziva, ali i prostora. Odlukom Vlade Republike Srpske, 14. novembra 1992. godine, dotadašnji Muzej Bosanske Krajine preimenovan je u Muzej Republike Srpske i proglašen centralnom ustanovom zaštite pokretnih kulturnih dobara. U svojim zbirkama Muzej RS čuva više od 30.000 eksponata, a specijalizovana muzejska biblioteka raspolaže sa više od 14.000 knjiga. Adaptacijom prostora Muzej RS je dobio prostor za autorske, temtske i gostujuće izložbe.

Muzej savremene umjetnosti

muzej-banjaluka-vodič

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nalazi se u jednoj od najreprezentativnijih građevina Banjaluke –  staroj austrougarskoj železničkoj stanici sagrađenoj 1891. godine. Namenski je adaptirana za potrebe muzejske institucije, a 2007. godine muzej je proglašen nacionalnim spomenikom od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i zahteva posebne mere zaštite.

Hram Hrista Spasitelja

hram-hrista-spasitelja-vodič-banjaluka

Izgradnja Saborne crkve „Svete Trojice“ u centru grada prvi je veći graditeljski poduhvat u Banjaluci nakon Prvog svetskog rata. Građena je na praznom prostoru ispred tadašnje kafane «Balkan» od 1925. godine. Projektovao ju je Dušan Živanović, arhitekta iz Beograda. Crkva je izrađena u srpskovizantijskom stilu, koji se kod nas javlja u arhitektonskoj praksi krajem XIX i početkom XX veka. Građevinski, crkva je završena 1929. godine, a enterijer je rađen poslije raspisanog jugoslovenskog konkursa, na kojem je nagradu dobio Grigorije Samojlov.

Oštećena je u nacističkom bombardovanju Banjaluke 1941. godine, a ubrzo zatim i srušena po nalogu tadašnje okupatorske vlasti Nezavisne države Hrvatske. Po završetku II svetskog rata na ovom mjestu je izgrađen spomenik palim borcima u Narodno oslobodilačkoj borbi protiv fašizma. Sa obnovom crkve, sada pod nazivom, Hrista Spasitelja se počelo 1993. a temelji su iskopani 1992. godine.

Krupa na Vrbasu

krupa na vrbasu-banjaluka-vodič

Za ljubitelje raftinga i avanturističkog odmora predlažemo mjesto na udaljenosti od 25 kilometara južno od Banjaluke. Reč je o Krupi na Vrbasu, koja se nalazi na magistralnom putu M-16, a smeštena je na mestu gde Vrbas napušta kanjon i ulazi u Krupsko polje, a sa njegove lijeve strane se uleva reka Krupa. Mesto izuzetnih prirodnih i kulturnih vrednosti savršeno je za nedeljni odmor nakon obilaska grada.

Samostan Marija Zvijezda

samostan-banjaluka-vodič

Župu je utemeljio biskup Alfred Pichler 1973. godine diobom od župa Petrićevac i Banja Luka, a poverena je na upravu trapistima. Ime je dobila po čuvenom trapističkom samostanu, osnovanom 1869. godine. Kao župna crkva služi samostanska crkva čija je gradnja počela 1925., a dovršena je 1929. Teže je oštećena u potresu 1969., ali je obnovljena. Pogled privlači osam najimpozantnijih velikih reljefa bočno na središnjoj lađi, koji predstavljaju prizore iz Starog i Novog Zaveta, i četiri manja reljefa u poprečnoj lađi, koji su više alegorijski. Od sveukupno 24 kapitela na stubovima nema dva identična. Između ostalog oni prikazuju utemeljitelje cistercitskog reda, osnivača Marije Zvijezde i njene dosadašnje opate.

Činjenice o Bosni koje vas mogu iznenaditi

Sara Velaga

Zaljubljena u olovku i papir, koje povremeno vara sa tastaturom. Sve zbog jedne iste ljubavi prema pisanoj riječi.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link