Magazin Putovanja

Vodič kroz Banjaluku: 8 mesta koja morate videti

Dolazi leto, a sa njime i brojni festivali, prilike za putovanja i posetu novih mesta širom regiona. Ono što vam mi predlažemo jeste dolazak u Banjaluku, drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, koji svojim lepotama i sadržajima pleni pažnju. Ono po čemu je ovaj grad daleko poznat jeste podatak kako u njemu omjer žena naspram muškaraca iznosi sedam na jedan. Dakle, muškarci već sada mogu početi pakovati kofere. Za one kojima ipak treba malo više motivacije i detalja, donosimo mesta koja trebaju posetiti.

Tvrđava Kastel

tvrđava-kastel-banjaluka

Jedno od glavnih obilježja grada i ponosni i bezvremenski dokaz o istorijskoj prošlosti i događajima jeste tvrđava kastel. Na površini od 48000 kvadratnih metara nalazi se devet bastiona i dvije kapi kule u sklopu bedema, a unutar njih i nekoliko drugih objekata, kao što su centralni logor sa dvije kule i malim arsenalom, centralni arsenal te nekoliko različitih zidova koji su dijelili i formirali interne prostore. Tvrđava je ujedno i središte kulturno-umetničkih događaja, koncerata i manifestacija kao što su Demofest, Fresh Wave Festival, Beer Fest, ali i brojni drugi.

Banj Brdo

banj brdo-banjaluka-vodič

Za sve oni koji žele da se rekreiraju, provedu vrijeme u prirodi i odmore, predlažemo najpoznatije banjalučko izletište na 431 metar nadmorske visine, odakle se pruža panoramski pogled na grad. Šume, staze za šetnju i planinarenje, izvori vode za piće i uređena mesta za razonodu razlog su više da već danas spremite svoju sportsku opremu i krenete prema gore. Memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u, delo jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića reljefno predstavlja borbu i stradanje Krajišnika u II svetskom ratu, a oblikom podseća na metak ispaljen u pravcu Krajine.

Safikadin grob

safikadin grob-vodič-banjaluka

Za one koji žele posetiti mesto koje simbolizuje večnu ljubav i odanost obavezno je posetiti Safikadin grob. Reč je o legendarnom mestu na kojem je prema jednoj od verzija legende, prelepa devojka zbog neostvarene ljubavi prema vojniku koji je služio u tvrđavi Kastel oduzela sebi životu. Obukla venčanicu, stala ispred topa koji je svaki dan pucnjem označavao podne i okončala život uz reči “Biću ti verna”. I dan danas devojke pale sveće na tom mestu u znak sreće u ljubavi.

Muzej Republike Srpske

muzej rs-vodič-banjaluka

Kada je 1930. godine osnovan, nosio je ime Muzej Vrbaske banovine, a do 1982. godine promenio je nekoliko naziva, ali i prostora. Odlukom Vlade Republike Srpske, 14. novembra 1992. godine, dotadašnji Muzej Bosanske Krajine preimenovan je u Muzej Republike Srpske i proglašen centralnom ustanovom zaštite pokretnih kulturnih dobara. U svojim zbirkama Muzej RS čuva više od 30.000 eksponata, a specijalizovana muzejska biblioteka raspolaže sa više od 14.000 knjiga. Adaptacijom prostora Muzej RS je dobio prostor za autorske, temtske i gostujuće izložbe.

Muzej savremene umjetnosti

muzej-banjaluka-vodič

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nalazi se u jednoj od najreprezentativnijih građevina Banjaluke –  staroj austrougarskoj železničkoj stanici sagrađenoj 1891. godine. Namenski je adaptirana za potrebe muzejske institucije, a 2007. godine muzej je proglašen nacionalnim spomenikom od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i zahteva posebne mere zaštite.

Hram Hrista Spasitelja

hram-hrista-spasitelja-vodič-banjaluka

Izgradnja Saborne crkve “Svete Trojice” u centru grada prvi je veći graditeljski poduhvat u Banjaluci nakon Prvog svetskog rata. Građena je na praznom prostoru ispred tadašnje kafane «Balkan» od 1925. godine. Projektovao ju je Dušan Živanović, arhitekta iz Beograda. Crkva je izrađena u srpskovizantijskom stilu, koji se kod nas javlja u arhitektonskoj praksi krajem XIX i početkom XX veka. Građevinski, crkva je završena 1929. godine, a enterijer je rađen poslije raspisanog jugoslovenskog konkursa, na kojem je nagradu dobio Grigorije Samojlov.

Oštećena je u nacističkom bombardovanju Banjaluke 1941. godine, a ubrzo zatim i srušena po nalogu tadašnje okupatorske vlasti Nezavisne države Hrvatske. Po završetku II svetskog rata na ovom mjestu je izgrađen spomenik palim borcima u Narodno oslobodilačkoj borbi protiv fašizma. Sa obnovom crkve, sada pod nazivom, Hrista Spasitelja se počelo 1993. a temelji su iskopani 1992. godine.

Krupa na Vrbasu

krupa na vrbasu-banjaluka-vodič

Za ljubitelje raftinga i avanturističkog odmora predlažemo mjesto na udaljenosti od 25 kilometara južno od Banjaluke. Reč je o Krupi na Vrbasu, koja se nalazi na magistralnom putu M-16, a smeštena je na mestu gde Vrbas napušta kanjon i ulazi u Krupsko polje, a sa njegove lijeve strane se uleva reka Krupa. Mesto izuzetnih prirodnih i kulturnih vrednosti savršeno je za nedeljni odmor nakon obilaska grada.

Samostan Marija Zvijezda

samostan-banjaluka-vodič

Župu je utemeljio biskup Alfred Pichler 1973. godine diobom od župa Petrićevac i Banja Luka, a poverena je na upravu trapistima. Ime je dobila po čuvenom trapističkom samostanu, osnovanom 1869. godine. Kao župna crkva služi samostanska crkva čija je gradnja počela 1925., a dovršena je 1929. Teže je oštećena u potresu 1969., ali je obnovljena. Pogled privlači osam najimpozantnijih velikih reljefa bočno na središnjoj lađi, koji predstavljaju prizore iz Starog i Novog Zaveta, i četiri manja reljefa u poprečnoj lađi, koji su više alegorijski. Od sveukupno 24 kapitela na stubovima nema dva identična. Između ostalog oni prikazuju utemeljitelje cistercitskog reda, osnivača Marije Zvijezde i njene dosadašnje opate.

Činjenice o Bosni koje vas mogu iznenaditi

Sara Velaga

Zaljubljena u olovku i papir, koje povremeno vara sa tastaturom. Sve zbog jedne iste ljubavi prema pisanoj riječi.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link