Srbija

Veliki podvig hirurga sa VMA, pacijentu zašili šaku, vatrogasci je pronašli na mestu nesreće

operacija-bolnica

Muškarcu (40) koji je u saobraćajnoj nesreći kompletno ostao bez leve šake, zahvaljujući stručnjacima sa Vojnomedicinske akademije (VMA), uspešno je replantirana šaka i on će u budućnosti moći da je koristi, prenosi Blic.

Operacija je trajala sedam sati, a mikrohiruški tim Vojnomedicinske Akademije se brzo organizovao kako bi uspeli u ovom podvigu i “sašili” ruku.

Pukovnik prof. dr Boban Đorđević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije VMA, sa svojim timom uspeo je da izvede ovu tešku i zahtevnu operaciju koja će povređenom muškarcu omogućiti da ponovo koristi svoju šaku.

– Pacijentu je u saobraćajnoj nesreći kompletno amputirana leva šaka, koju su vatrogasci pronašli i srećom je onako znalački pripremili da pošalju sa njim.

On je s teritorije Kragujevca krenuo ka Beogradu, prvo ka UC Srbije a nakon toga upućen u VMA. Lekari koji su u drugim zdravstvenim ustanovama pregledali pacijenta su mislili da ne može da se replantira šaka, ali smo mi oko 23 časa započeli operaciju i ipak to uspešno obavili.

Mikrohiruška ekipa koju sam predvodio bila je spremna, ušli smo u salu i uspeli smo da spojimo šaku, replantiramo je i za sada je sve dobro – kaže dr Đorđević.

U višečasovnoj operaciji pored hirurga plastičara učestvovali su i vaskularni hirurzi, anesteziolozi, kao i cela ekipa instrumentarki i anestetičara.

Kako dalje profesor objašnjava, u ovakvim situacijama važno je uraditi replatantaciju što pre.

– Idealno je šest sati od amputacije, jer na ledu se šalje amputirani deo tela. Uvek je bolje replantirani deo tela nego stavljati protezu, naročito kada je šaka u pitanju.

Mi smo se zaista potrudili da rekonstruišemo sve moguće strukture šake da je on koristi i da mu bude funkcionalna.

Sada je prerano da dajemo detaljne prognoze kada će moći da je koristi jer ne možemo samo sa jednom operacijom da to rešimo.

U pitanju su povrede ražličitih struktura, nerava, koštane strukture, tetive… Ali zbrinemo sve što je moguće u tom trenutku da bi preživeo taj amputirani deo.

Mali broj zdravstvenih ustanova u regionu može da zbirne ovako kompleksnu povredu, ali po mom uverenju VMA je vrh piramide zdravstvenog sistema Srbije i Ministarstva odbrane – kaže profesor Đorđević.

Tim koji je uspešno izveo operaciju činili su prof. dr Boban Đorđević, hirurg plastičar, asistent dr Ivan Leković, vaskularni hirurg, asistent dr Jasmina Ivić, hirurg plastičar, asistent dr Milica Rajović, hirurg plastičar, kapetan dr Ilija Rančić, lekar na specijalizaciji iz plastične i rekonstruktivne hirurgije, Dimitrije Mitić lekar na specijalizaciji iz plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Ivan Jovanović anesteziolog, doktor Stevan Orović lekar na specijalizaciji iz anesteziologije kao i tim instrumentarki i anestetičara.

Liposukcija unakazila starletu, hirurzi joj ponovo pravili pupak: Imala 13 operacija i ne odustaje (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
103 Shares
103 Shares
Share via
Copy link