Svet

Jednu stvar Putin nikada ne prašta: Ovako je ruski predsednik govorio o izdaji (VIDEO)

putin
Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV

Pokušaj Vagnerovog puča u Rusiji koji se dogodio u subotu 24. juna ove godine šokirao je ceo svet, a na dan pogibije Jevgenija Prigožina i njegovog bliskog saradnika Dmitrija Utkina, mnogi u njihovoj smrti vide osvetu Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije.

Zato se na društvenim mrežama mnogi prisećaju njegovog razgovora u formi intervjua za jedan dokumentarac 2018. godine, u kojem je govorio da sve može da oprosti osim jednog – izdaje.

U tom odgovoru mnogi vide i uzrok onome što se u sredu dogodilo Prigožinu, vrhu Vagnera i svim putnicima oborenog aviona, a nakon pokušaja puča te plaćeničke jedinice u junu i kratkog juriša na Moskvu, prenosi Kurir.

„Da li ste u stanju da oprostite?“, pitao je tada voditelj Putina

„Da, ali ne sve“, odgovorio je.

Šta je nemoguće oprostiti?

„Izdaju“, hladno je dodao Putin

I Džil Doherti, bivša šefica dopisništva američkog Si-En-Ena u Moskvi, govorila je o ovoj temi krajem juna, nakon ugušenog Vagnerovog puča. „Mislim da Putin to nikad neće oprostiti.

Mislim da je to prava dilema, jer sve dok se Prigožin ponaša kako se ponaša i sve dok ima podršku, on je pretnja. Bez obzira na to gde se nalazi“, rekla je ona.

– Putin sada izgleda dosta slabo. Da sam Putin, bila bih zabrinuta o ljudima koji na ulicama Rostova navijaju za Vagner dok ta jedinica odlazi – govorila je ona.

Zvaničan uzrok pada aviona i dalje nije poznat, društvenim mrežama kruže mnogobrojni snimci sa mnogo verzija događaja koji je potresao celu Rusiju.

Mnogo ljudi smatra da Kremlj ima veze sa avionskom nesrećom, ali to zvanično nije potvrđeno. Putin i Prigožin imali su godinama blizak odnos, još od dana kada je Prigožin u Sankt Peterburgu bio na čelu uglednog restorana u koji je Putin dovodio inostrane zvanice.

Potom je 2014. „Putinov kuvar“ postao aktiviran u paravojsci koja je učestvovala u sukobima u Siriji, u Africi i u Ukrajini i godinama su kružile glasine o njihovoj bliskoj saradnji i o tome da je Putin Prigožinov zaštitnik

Ruske vlasti su potvrdile da je u avionskon nesreći u Tverskoj oblasti stradao vođa „Vagnera“ Jevgenij Prigožin, kao i osnivač „Vagnera“, Dmitrij Utkin.

„Vagnerovci“ su se neposredno pre zvaničnog saopštenja ruskih vlasti oglasili saopštenjem u kojem su potvrdili smrt svog lidera, a okrivili su Rusiju jer smatraju da je ruska PVO raketa oborila letelicu u kojoj je bilo deset osoba i svi su poginuli.

U padu aviona poginuo šef ruske paravojne grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link