Svet

U padu aviona poginuo šef ruske paravojne grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin

prigozin-2
Foto: Printscreen

Šef ruske paravojne grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin poginuo je danas nakon što se privatni avion srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

U avionu Embraer, koji je bio na putu iz Moskve za Sankt Peterburg, bilo je sedam putnika i tri člana posade, javila je agencija TASS.

– Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer, do koga je došlo večeras u Tverskoj oblasti. Prema spisku putnika, među stradalima je i Jevgenij Prigožin – navodi se u saopštenju, prenosi TAS.

Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga.

Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Prijavljeno je da je šef Vagnera koristio avion, uključujući i ubrzo nakon njegove neuspele pobune, kada je avion poleteo iz Sankt Peterburga u Belorusiju ujutro 27. juna.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin, koji je poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji, postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Identifikovana tela

Ruski TV kanal Tsargrad, izveštava da su tela Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina identifikovana.

Biće podvrgnuta DNK ispitivanju.

Na Telegram kanalu za koji se veruje da je blizak Prigožinu i Vagner grupi, Grey zone, kazali su da je Prigožin poginuo.

„Ubijen je kao rezultat akcije izdajnika Rusije“, napisano je na ovom kanalu, uz poruku da će „on biti najbolji“, kao i „Slava Rusiji“.

Kako piše BBC, veruje se da je Prigožin bio u avionu.

Do sada je osam tela pronađeno na mestu nesreće, navodi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj potvrdila je da je u avionu koji se danas srušio u Tverskoj oblasti poginuo šef Vagnera Jevgenij Prigožin.

Rosavijacija je objavila spisak svih putnika koji su se nalazili u poslovnom avionu koji se srušio 60 milja severno od Moskve. Pored Prigožina među putnicima na spisku su i: Sergej Propustin, Jevgenij Makarian, Aleksandar Totmin, Valerij Čekalov, Dmitrij Utkin i Nikolaj Matuseev.

Članovi ekipe koji su se u trenutku pada nalazili u letelici su: komandant Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova.

20 najmoćnijih Rusa prelazi u kontranapad na Evropsku uniju

Izvor: Kurir.rs/RIA Novosti

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link