Magazin

Vladimir Nikolić, apsolvent arhitekture koji je projektovao najlepša zdanja u Vojvodini

Vladimir Nikolić bio je čovek koji je zaslužan za neka od najlepših zdanja u Vojvodini. Ovaj arhitekta bez diplome ostavio je za sobom neizbrisiv trag, a nedavno je u Velikoj galeriji Doma Vojske u Novom Sadu otvorena izložba Muzeja grada Novog Sada posvećena njemu.

Velelepni Patrijaršijski dvor i Bogoslovija u Sremskim Karlovcima, Vladičanski dvor i zgrada današnje gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Preparandija i Kronić palata u Somboru samo su neka od dela arhitekte Vladimira Nikolića, piše Blic.

Reč je o čoveku koji spada u red najznačajnijih srpskih arhitekata s kraja 19. i početka 20. veka na prostoru današnje Vojvodine.

Projektovao je niz značajnih objekata u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Somboru i drugim vojvođanskim gradovima, koji i danas predstavljaju prvoklasne primere arhitektonskog nasleđa srpskog naroda u nekadašnjoj Austrougarskoj.

Vladimir Nikolić je rođen u Senti 1857. godine, a krstio ga je kao kapelan u crkvi Georgije Branković, koji će kasnije postati patrijarh.

Nikolić je studirao prvo u Minhenu pa u Beču gde je apsolvirao arhitekturu na Politehnikumu, ali diplomski rad nikada nije odbranio.

Tako je kao apsolvent došao u Beograd i dobio mesto u Ministarstvu građevina Kraljevine Srbije, gde je radio devet godina.

– O ovom periodu njegovog života nema puno podataka i pouzdano se zna samo za jedan njegov projekat, zgradu leskovačke Gimnazije, koja je stradala u savezničkom bombardovanju 1944. godine – kaže dr Gordana Petković, autorka izložbe, muzejska savetnica Muzeja grada Novog Sada.

Godina 1892. predstavlja prekretnicu u njegovom radu. Tada je na poziv patrijarha srpskog Georgija Brankovića prešao u Sremske Karlovce i uradio projekat Patrijaršijskog dvora.

– Poverenje koje mu je ukazao patrijarh Branković i trud koji je uložio arhitekta Nikolić rezultirali su, potom, projektovanjem i gradnjom zgrade Bogoslovskog seminara, Narodno-crkvenih fondova i Stefaneuma u Sremskim Karlovcima, Preparandije (Učiteljske škole) u Somboru, Vladičanskog dvora i zgrade Srpske velike pravoslavne gimnazije (danas Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“) u Novom Sadu. Niz objekata koje je Nikolić projektovao može se nastaviti hotelom „Grand“ u Vukovaru, koji je pripadao porodici Paunović, Kronićevom palatom u Somboru, Zadužbinom baronice Jović u Bečeju i drugim značajnim privatnim objektima – navodi Petković.

Na izložbi koja je otvorena do 21. decembra predstavljeni su sačuvani arhitektonski planovi, lična dokumenta, fotografije, porodični portreti i nameštaj, koji su pripadali arhitekti Nikoliću, a veliki deo eksponata je njegova unuka, gospođa Milana Vučković poklonila Muzeju grada Novog Sada.

Vladimir Nikolić je najveći deo svog života proveo u Sremskim Karlovcima, gde je i sahranjen.

Interesantno da je među njegovim poslednjim delima Kapela Svete Katarine na karlovačkom Čaratskom groblju, koju je nazvao po svojoj majci, a čiji je ikonostas kao i ikonostas kapele u Patrijaršijskom dvoru oslikao čuveni slikar Uroš Predić.

Tu počivaju posmrtni ostaci njegove majke Katarine, kao i oca čiji su ostaci preneti iz Sente.

U Kapeli sada počivaju svi, čak i Vladimirova sestra i zet, osim Franciške Janoši, sa kojom je imao sina i koja je sahranjena u Senti, jer je tamo živela u porodičnoj kući posle njegove smrti.

Njegov privatni život je takođe vrlo bogat i zanimljiv.

– Sestra Milana bila je udata za dr Svetislava Simonovića, lekara kralja Petra I Karađorđevića. Arhitekta Nikolić se nije ženio, ali je ljubav pronašao u ženi koja je vodila njegovo domaćinstvo, Franciški Janoši, sa kojom je dobio sina Vlajka, kojeg je pred smrt i zakonski priznao. Bio je strastveni lovac, gajio je lipicanere, imao je vinograd, a od grožđa je pravio nekoliko hiljada litara vina godišnje – navodi autorka izložbe.

Bio je veliki graditelj Novog Sada, nisu ga voleli ni autonomaši ni velikosrbi, struka mu je uvek bila ispred politike

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

89 Shares
Share via
Copy link