Putovanja

Ove činjenice o Sremskim Karlovcima sigurno niste znali

Ove istorijske činjenice o gradu koji je nastao u podnožju Fruške gore u Vojvodini, Sremskim Karlovcima, sigurno ne znate.

Bilo da ste ljubitelji poezije, kulture, istorije ili samo volite da putujete i probate dobro vino, za vas će Sremski Karlovci biti još jedan neistraženi raj, koji je nekada tako daleko, a nekad tako blizu Novog Sada.

Čudno je kada čujete da neki Novosađani vole da putuju, ali nemaju sredstava, a nikada se ne bi setili da odu do Sremskih Karovaca i da naprave mini putovanje.

gimnazija-karlovci
Foto: Aleksandar Milutinović

Oj, Karlovci, mesto moje drago, kako bi govorio naš poznati pesnik Branko Radičević u jednoj od svojih pesama. Za vas smo izdvojili sledeće zanimljivosti o Sremskim Karlovcima.

U Sremskim Karlovcima je 1734. godine održana prva pozorišna predstava kod Srba, a 1791. godine snovana prva srpska gimnazija.

U Sremskim Karlovcima se već 18 vekova gaji vinova loza i proizvodi najbolje vino.

karlovci-patirjarsija
wikimedia.org

Fontana koja će vas osvojiti na prvi pogled  je čuvena Fontana četiri lava u Sremskim Karlovcima. I u nju kao i u fontanu Di Trevi možete baciti novčić i zamisliti želju.

Prvu srpsku pravoslavnu bogosloviju osnovao je mitropolit Stefan Stratimirović baš u Sremskim Karlovcima davne 1794. godine.

Svako naselje u Sremu ima svoju Glavnu ulicu tako i Sremski Karlovci do završetka Prvog svetskog rata imaju svoju Glavnu ulicu.

sremski-karlovci

Na trgu koji danas nosi ime Branka Radičevića podignuta je 1799. godine javna česma kao kruna završetka prvog Karlovačkog vodovoda. Na brdu Stražilovu nalazi grob čuvenog srpskog pesnika, Branka Radičevića, a Frušku goru često nazivaju i srpskom Svetom Gorom, zbog 16 manastira koji se tu nalaze.

Početak stepeništa u Sremskim Karlovcima vodi ka karlovačkom vidikovcu. Zanimljivo je da novi i stari deo stepeništa ukupno broje čak 320 stepenika, a kada ih pređete vidite prelepe Sremske Karlovce iz ptičije perspktive, gotovo kao na dlanu.

Izvor: Sremski Karlovci – nekad i sad

Pročitajte još zanimljivosti o Sremskim Karlovcima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ukoliko u Cesmu 4 lava bacate novcice verujuci da ce vam se zelje ostvariti – bice to uzalud baceni novac! Ali, ukoliko popijete vodu sa cesme mozete se vratiti u Karlovce I u njima pronaci ljubav svog zivota I zauvek ostati da zivite u ovom malenom mestu.
    Ukoliko zelite da osvojite Vidikovac sa kojeg se pruza pogled na Karlovce kao na dlanu, ima ukupno 214 stepenika. Ko se zabrojao, morace da ponovo penjanje – sve uz parolu “u zdravom telu, zdrav duh”.
    … vodici Turisticke Organizacije SR. Karlovci

OGLAS

874 Shares
874 Shares
Share via
Copy link