wikimedia.org
Putovanja Vesti Novi Sad

Ove činjenice o Sremskim Karlovcima sigurno niste znali

Ove istorijske činjenice o gradu koji je nastao u podnožju Fruške gore u Vojvodini, Sremskim Karlovcima, sigurno ne znate.

Bilo da ste ljubitelji poezije, kulture, istorije ili samo volite da putujete i probate dobro vino, za vas će Sremski Karlovci biti još jedan neistraženi raj, koji je nekada tako daleko, a nekad tako blizu Novog Sada. Čudno je kada čujete da neki Novosađani vole da putuju, ali nemaju sredstava, a nikada se ne bi setili da odu do Sremskih Karovaca i da naprave mini putovanje.

gimnazija-karlovci
Foto: Aleksandar Milutinović

Oj, Karlovci, mesto moje drago, kako bi govorio naš poznati pesnik Branko Radičević u jednoj od svojih pesama. Za vas smo izdvojili sledeće zanimljivosti o Sremskim Karlovcima.

U Sremskim Karlovcima je 1734. godine održana prva pozorišna predstava kod Srba, a 1791. godine snovana prva srpska gimnazija.

U Sremskim Karlovcima se već 18 vekova gaji vinova loza i proizvodi najbolje vino.

karlovci-patirjarsija
wikimedia.org

Fontana koja će vas osvojiti na prvi pogled  je čuvena Fontana četiri lava u Sremskim Karlovcima. I u nju kao i u fontanu Di Trevi možete baciti novčić i zamisliti želju.

Prvu srpsku pravoslavnu bogosloviju osnovao je mitropolit Stefan Stratimirović baš u Sremskim Karlovcima davne 1794. godine.

Svako naselje u Sremu ima svoju Glavnu ulicu tako i Sremski Karlovci do završetka Prvog svetskog rata imaju svoju Glavnu ulicu.

sremski-karlovci
http://www.all-free-photos.com/

Na trgu koji danas nosi ime Branka Radičevića podignuta je 1799. godine javna česma kao kruna završetka prvog Karlovačkog vodovoda. Na brdu Stražilovu nalazi grob čuvenog srpskog pesnika, Branka Radičevića, a Frušku goru često nazivaju i srpskom Svetom Gorom, zbog 16 manastira koji se tu nalaze.

Početak stepeništa u Sremskim Karlovcima vodi ka karlovačkom vidikovcu. Zanimljivo je da novi i stari deo stepeništa ukupno broje čak 320 stepenika, a kada ih pređete vidite prelepe Sremske Karlovce iz ptičije perspktive, gotovo kao na dlanu.

Izvor: Sremski Karlovci – nekad i sad

Pročitajte još zanimljivosti o Sremskim Karlovcima

Luftika
Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

1 Comment

Klikni da komentarišeš

  • Ukoliko u Cesmu 4 lava bacate novcice verujuci da ce vam se zelje ostvariti – bice to uzalud baceni novac! Ali, ukoliko popijete vodu sa cesme mozete se vratiti u Karlovce I u njima pronaci ljubav svog zivota I zauvek ostati da zivite u ovom malenom mestu.
    Ukoliko zelite da osvojite Vidikovac sa kojeg se pruza pogled na Karlovce kao na dlanu, ima ukupno 214 stepenika. Ko se zabrojao, morace da ponovo penjanje – sve uz parolu „u zdravom telu, zdrav duh“.
    … vodici Turisticke Organizacije SR. Karlovci

Share Tweet Share Share Follow