Magazin Srbija

Vladeta Janković govorom u Skupštini prekinuo jednoumlje i pogodio pravo u centar

Vladeta Janković govor
Foto: Screenshot / Youtube / RTS

Najstariji narodni poslanik i kandidat opozicione liste „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ na proteklim lokalnim izborima, Vladeta Janković, održao je juče oštar govor u Skupštini Srbije, koji je izmamio aplauz opozicije, ali i negodovanje i bes vladajuće strukture.

On je naglasio da Srbija bez poštenih izbora ne može da bude poštovana zemlja, a da njih neće biti sve dok RTS, kao javni servis, ne bude podjednako otvoren i za vlast kao i kritiku opozicije i dok god bude potkupljivanja, ucena, pritisaka i nasilja.

Ovakav govor predstavlja značajnu promenu diskursa u nacionalnom parlamentu, koji je u prethodne dve godine bio zatvoren za bilo kakvu kritiku vlasti i SNS-a, jer je u njemu vladalo jednoumlje, budući da opozicije nije ni bilo.

Parlamentom odjekivala Jankovićeva kritika vlasti

Sada je tome došao kraj – u Parlament se vratila opozicija, a dom Narodne skupštine je već prvog dana, prilikom konstituisanja, odjeknuo od reči Vladete Jankovića, poslanika sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Janković je, naime, nakon uvodnih reči, dozvolio sebi, kako je rekao, da izrazi nekoliko stavova, posle kojih Skupština Srbije neće biti ista. I sve to je išlo u prenosu na prvom programu Radio-televizije Srbije.

– Na ovom mestu, poštovani narodni poslanici, ja ću dozvoliti sebi slobodu da kao predsedavajući iskoristim tu privilegiju i tužnu privilegiju godina, pa da izrazim nekoliko stavova, nekoliko rečenica u slavu parlamenta.

Ali, i posebno o važnosti izbora, od čijeg ishoda njegov sastav zavisi. Ono što ću reći sa ove slobodne govornice isključivo je načelne prirode, zasnovano je na dugom životnom i političkom iskustvu, tiče se svakog parlamenta na svetu i nipošto ne bi trebalo biti shvaćeno kao izraz lične pristrasnosti – istakao je Vladeta Janković na početku.

Pitanje legitimiteta svakog zakonodavnog tela tokom proteklih 10 godina

Nastavio je svoj govor, pogađajući pravo u centar…

– U bilo kojoj zemlji u kojoj ne bi bilo 10 godina ravnporavnih i poštenih izbora, morao bi biti doveden u pitanje legitimitet svakog u tom periodu izabranog zakonodavnog tela. To takođe znači da bi u odgovarajućoj meri pod opravdanom sumnjom bile i skupštinske odluke, kao i validnost institucija koje iz Parlementa proističu.

Bilo koja zemlja u kojoj bi se to dogodilo dospela bi, kao i mi što smo dospeli, u takav oblik jednopartijskog sistema u kom jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom velike delove društva drži u neznanju i uskraćuje im osnovne slobode i prava – rekao je Janković, a prenosi Direktno.rs.

Srce države mora da kuca u domu Narodne skupštine, a ne na ulici

– Ja ovde ne govorim o demokratiji, već o istini, slobodi, poštenju i nadasve o pravdi. Ne govorim o demokratiji koja može biti predmet ličnog opredeljenja, nego o nečemu što obavezuje svakoga, a to je ljudsko dostojanstvo.

Ne zaboravimo, narodni poslanici, i to je važnije od svega što u ovoj prilici želim da vam kažem, da ćemo dobijeno poverenje opravdati samo ako srce ove države bude stvarno kucalo ovde, pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka – naglasio je najstariji narodni poslanik, pa podvukao:

– Kada zakonodavna vlast, odnosno Narodna skupština, nije ustrojena na valjan način, u otkazu moraju biti i ostale dve grane vlasti – izvršna, koja ne postupa po volji naroda izraženoj posredstvom njegovih okupljenih predstavnika, već po neposrednom diktatu vođe, a posebno pravosudna, čija pristrasnost i pasivnost čine da svaki građanin bude nezaštićen i bespomoćan – istakao je on.

Srbija bez poštenih izbora neće biti srećna i poštovana zemlja

Na kraju, Vladeta Janković je naglasio i kako izostanak poštenih izbora utiče na Srbiju. I tom prilikom dobio aplauz opozicionih političara…

– Završiću jednostavnom porukom: Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti sve dokle svaki i najudaljeniji građani ne budu mogli da na Dnevniku RTS-a svakoga dana mogli da vide šta čini i šta govori vlast, ali i sve ono što o tome imaju da kažu i oni koji nisu na vlasti. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god bude potkupljivanja, ucena, pritisaka i nasilja.

Dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava, a naročito dokle god svemu tome prećutno bude povlađivao sud – zaključio je Janković.

A koliko je ovaj njegov govor pogodio naprednjake, dovoljno svedoči to što su se tokom ponedeljka utrkivali da osude Jankovićeve stavove. Ređali su se jedan po jedan član Srpske napredne stranke, imali su šta da kažu Jankoviću i Goran Vesić, i Vladimir Đukanović, i Milenko Jovanov…

Izvor: Direktno.rs

Srpska opozicija se i zvanično raspala, Đilasa skupo koštalo koketiranje sa Vučićem

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

834 Shares
834 Shares
Share via
Copy link