Magazin Srbija

Srpska opozicija se i zvanično raspala, Đilasa skupo koštalo koketiranje sa Vučićem

djilas-jeremic
Izvor: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da ta stranka više nije u koaliciji sa Strankom slobode i pravde Dragana Đilasa zbog, kako je rekao, “zaprepašćujućeg sastanka” Đilasa i predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića i zbog “nagle promene stava” SSP-a o sankcijama protiv Rusije.

– Ne možete pre nego što su prebrojani glasovi u Beogradu da odete na vanistitucionalan razgovor kod Vučića, a da su svi u koaliciji protiv toga. Pored toga, za razliku od Narodne stranke koja se nije izjašnjavala, SSP je u kampanji nedvosmisleno govorio da je protiv sankcija Rusiji, a onda posle izbora – bam, oni su odjednom za sankcije. Čekajte, polako, koje sankcije, niko nije još ni rekao o kojim je merama reč – rekao je Jeremić televiziji Prva.

– Ne može se politika menjati za 180 stepeni od danas do sutra i ne mogu se rušiti institucije. Ako ste trčali izbornu kampanju sa parolom da hoćete da vratite institucionalno odlučivanje, ne možete politi kofu smeća po tome i vaninstitucionalno se dogovarati sa Vučićem pre nego što su glasovi prebrojani – dodao je Jeremić.

On je naveo da će “doći do jasne diferencijacije” izmedju Narodne stranke i SSP i u Skupštini Srbije.

– Mi ćemo se zalagati za naš ekonomski program, po kojem se, na primer, moraju smanjiti akcize za gorivo mnogo više nego što su sada smanjene, kao i ukinuti akcize na struju, koje su vanredna mera iz 2015. godine, i hitno povećati subvencije poljoprivrednicima. Govori se o nestašici hrane, a imamo najmanje subvencije u regionu. Moramo da razmišljamo o strateškim ulaganjima, ali ne u nacionalni stadion ili prenose engleske Premijer lige u fudbalu – rekao je Jeremić.

Kako je saopštila Narodna stranka, Jeremić je dodao da bi prilikom odlučivanja o sankcijama protiv Rusije trebalo voditi računa o svom nacionalnom interesu na Kosovu i Metohiji, jer Rusija ima pravo da uloži veto u Savetu bezbednosti na članstvo Prištine u UN, kao i o svojim ekonomskim interesima, jer bi u slučaju uvođenja sankcija cena gasa u Srbiji mogla da bude veća i dva i po puta.

– Moramo da pokušamo da izađemo iz te situacije na diplomatski način i da pre bilo kakve odluke o tome raspravljamo u parlamentu, a da se manje oslanjamo na činjenje jednog čoveka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vlast bi u parlamentarnoj raspravi trebalo da predoči sve posledice uvođenja i neuvođenja sankcija Rusiji – rekao je on.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže da Srbija bude uređena kao moderna evropska država.

– Evropski put Srbije znači usklađivanje prvenstveno unutrašnjih prilika tako da Srbija funkcioniše kao moderna evropska država i Narodna stranka to podržava. Samo članstvo u EU ovog trenutka nije u realnosti na stolu – zaključio je Jeremić.

Izvor: Beta

Vučić i njegov novi BFF Đilas dogovorili saradnju uoči izborne noći, strani faktor umešan

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
Share via
Copy link