Magazin

10 saveta veštačke inteligencije kako preživeti sa minimalnom platom u Srbiji

shutterstock_1998133559-e1691576797608-1000x560
Foto: Shutterstock/Emmily

Kako preživeti sa minimalnom platom?

Odgovor na ovu alhemiju novinari portala N1 potražili su od najnovijeg mentora i propovednika savremenih ljudi – veštačke inteligencije.

Oni su platformi ChatGPT postavili pitanje – kako preživeti u Srbiji sa minimalnom platom koja iznosi oko 40.000 dinara.

Odgovor koji je takozvana veštačka inteligencija ponudila neće pomoći sam od sebe crevima koja krče i novčaniku koji umire od promaje, ali se pojedini zaključci mogu primeniti kako bi se nekim čudom dočekao datum idućeg novčanog priliva.

„Suočavanje sa minimalnom platom u bilo kojoj zemlji može biti izazovno, ali uz dobro planiranje i pametne navike, možete bolje upravljati svojim resursima“, napisao je četbot u odgovoru i dao 10 saveta koji bi mogli da pomognu da preživite u Srbiji sa minimalnom platom.

1. Pravite budžet

Napravite detaljan budžet kako biste imali jasnu sliku svojih prihoda i rashoda. To će vam pomoći da bolje upravljate novcem.

2. Prioriteti troškova

Identifikujte svoje osnovne potrebe kao što su hrana, smeštaj, računi za komunalije i zdravstveno osiguranje. Ove stavke treba da budu prioritet u vašem budžetu.

3. Štedite na hrani

Kupujte jeftinije namirnice, koristite sezonske proizvode i razmotrite mogućnost kupovine u većim količinama jer to često može biti jeftinije po kilogramu ili litri.

4. Koristite javni prevoz

Ako živite u urbanim sredinama, javni prevoz je obično jeftiniji od posedovanja automobila. To može značajno smanjiti troškove.

5. Razmislite o cimerstvu

Ako iznajmljujete stan, razmislite o pronalaženju cimera kako biste podelili troškove smeštaja.

6. Isključite nepotrebne usluge

Pregledajte svoje mesečne pretplate i usluge. Ako postoje oni koje retko koristite, razmotrite njihovo ukidanje.

7. Tražite dodatne izvore prihoda

Razmislite o dodatnim poslovima ili freelance radu ako vam vreme i sposobnosti to dozvoljavaju.

8. Kupujte polovne stvari

Umesto kupovine novih, razmislite o nabavci polovnih stvari kao što su odeća, elektronika ili nameštaj.

9. Vodite računa o energetskoj efikasnosti

Smanjenje potrošnje struje i gasa može značajno smanjiti račune za komunalije.

10. Edukacija o finansijama

Učenje o pametnim finansijskim odlukama, investiranju i upravljanju dugovima može vam pomoći da dugoročno bolje upravljate svojim novcem.

Na kraju odgovora četbota navodi se da je važno da ostanete „uporni, kreativni i da se prilagodite situaciji kako biste bolje upravljali svojim resursima“.

„Prepoznavanje prioriteta i postavljanje realnih ciljeva su ključni faktori u uspešnom suočavanju sa izazovima minimalne plate“, dodaje ChatGPT.

Veštačka inteligencija odabrala 10 najboljih domaćih pesama svih vremena

Čitajte Luftiku na Google vestima

91 Shares
Share via
Copy link