Svet Vesti

Veliki crveni prsten prečnika 360 km bljesnuo iznad Jadrana, a planeta zinula u čudu (FOTO)

crveni prsten
Foto: Volter Binotto

Iznad srednje Italije i hrvatskog dela Jadranskog mora u noći 27. marta video se veliki prsten crvene svetlosti koji je izgledao poput scene iz naučno-fantastičnih filmova, piše National Geographic.

O ovom nesvakidašnjem fenomenu piše i Yahoo news, ali i drugi naučni portali u svetu, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Jezivi prsten crvenog svetla blješti poput velikog NLO-a iznad Italije. Šta je to bilo? – u naslovu je Yahoo-ovog članka.

Iako je prema rečima svedoka ovaj fenomen bio kratkog veka, fotograf Volter Binoto uspeo je da snimi fotografije koje su postale viralne i pokrenule hrpu teorija. Ali, ubrzo su se javili naučnici koji su objasnili o čemu se radi.

Fenomen je takođe poznat kao – emisija svetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetskih impulsa ili skraćeno ELVE.

Prečnik kruga u ovom slučaju iznosio je 360 ​​kilometara, a predstavlja vrstu poremećaja koji nastaje u stratosferi ili mezosferi usled intenzivnog elektrifikovanja grmljavinskih oluja. Drugim rečima, kada elektromagnetni impulsi munje pogode ionosferu naše planete u njenim gornjim delovima, pojavljuje se crvena svetlost.

Fotografiju možete videti i na nalogu fotografa Voltera Binotoa.

Prvi put su snimljene 1990. godine, a razlog tome leži u činjenici da su uglavnom vidljive samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima kamera NASA, ali da je potonja najbolja slika sa Zemlje. I sve zahvaljujući snažnoj oluji koja je pogodila Ankonu i proizvela snažne električne udarne talase.

Iako je ovakav tip „oreola“ teško snimiti, jedna osoba, fotograf prirode Volter Binoto, uspeo je da snimi blistavi krug na nebu iznad grada Posanjo u severnoj Italiji 27. marta.

Međutim, crveni prsten se zapravo nije nalazio iznad grada. Umesto toga, masivni krug, prečnika oko 360 kilometara, treperio je iznad središnje Italije i dela Jadranskog mora i Dalmacije. Samo je perspektiva učinila da prsten izgleda kao da visi iznad grada.

Izvor: Telegraf

„Duhovi“ prestravili Hercegovce, proleću između kuća i tumaraju po njivama (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link