Magazin Svet

Čuveni venecijanski kanali totalno presušili, umesto gondolijera turiste čeka kaljuga (VIDEO)

Kanali u Veneciji
Foto: Epa / Profimedia

Venecija je oduvek bila sinonim za romantiku, a taj prelepi italijanski renesansni grad verovatno ne možemo ni da zamislimo bez mreže kanala kojima plove stotine gondolijera, dok pevaju nežne pesme zaljubljenim parovima.

Stara dama se i dalje sjajno drži, uprkos hordama turista koji je neprestano posećuju (i zagađuju), a posetioce čuvenog venecijanskog karnevala, koji je upravo u toku, dočekaće jedno neprijatno iznenađenje, a nisu u pitanju neobične maske.

Naime, inače veoma prometni i plovni kanali u Veneciji, ovih dana izgledaju zaista sablasno, kao da je grad pogodila neka prirodna katastrofa.

Vode nema, gondole, čamci i brodići su nasukani, a jedino što se može videti su kaljuga, blato i mulj, koji su rezultat jake oseke, impresivnog prirodnog fenomena.

Kanali u Veneciji 4
Foto: Epa / Profimedia

Više faktora uticalo na prirodni fenomen

Voda u Veneciji je nestala pre svega zbog punog Meseca, ali još neki faktori igraju ulogu, piše Index.

Naime, u Alpima je ove godine palo upola manje snega nego što je uobičajeno, a uz to je u poslednje vreme palo veoma malo kiše.

Ove neobične slike stižu u trenutku kada se Venecija, gde su obino poplave glavni problem, suočava sa neuobičajeno niskim nivoom mora, pa je samim time vodeni saobraćaj onemogućen.

Kanali u Veneciji 2
Foto: Epa / Profimedia

Za probleme u Veneciji okrivljuje se kombinacija fatora – nedostatak kiše, visok vazdušni pritisak, pun mesec i morske struje.

Reč je o „sasvim uobičajenoj“ pojavi, rekao je za AFP Alvis Papa, čelnik centra za predviđanje porasta nivoa mora u Veneciji.

– Oko 70 odsto fenomena niskog vodostaja događa se upravo u ovom razdoblju, u januaru i februaru – naglasio je.

Veneciji obično prete poplave i visok vodostaj

Nizak nivo mora nije dovoljan da bi kanali presušili, već ga ove godine prati anticiklon sa povišenim atmosferskim pritiskom, koji spečava dolazak promene.

Zimski poremećaji, praćeni vetrom i kišom, obično utiču na porast nivoa mora, što ove godine nije slučaj, piše Index.

– Do 2007/2008. godine taj fenomen je mogao da se prati svake godine, a nakon toga više nismo imali nizak nivo mora, poput ovog kojem svedočimo poslednjih dana – izjavio je Papa, dok radoznale poglede turista privlače ogoljeni temelji zgrada duž nekih kanala.

Prizor je još neobičniji, pošto inače gradu mletačkih duždeva preti suprotan fenomen – „visoka voda“, tj. izrazito visoka plima koja redovno plavi čuveni Trg svetog Marka.

Od oktobra 2020. godine grad i lagunu štiti sistem veštačkih brana MOSE (Mojsije na italijanskom), koji se aktivira kada nivo Jadranskog mora poraste do 110 centimetara.

Situacija bi uskoro trebalo da se vrati u normalu

Odgovarajući na pitanje o povezanosti niskog vodostaja i suše koja je pogodila deo Europe kao posledica klimatskih promena, stručnjak je naglasio da bi se od danas situacija trebala vratiti u normalu.

Naime, anticiklon koji dominira u zapadnoj Evropi poslednjih 15 dana, doneo nam je blage temperature kakve se inače viđaju u kasno proleće.

Najnovija vremenska prognoza ipak najavljuje dolazak preko potrebnih padavina i snega u Alpima za naredne dane.

Izvor: Index

Gradonačelnik Venecije kipti od besa zbog surfera: Ko identifikuje ove idiote, dobija večeru!

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

96 Shares
Share via
Copy link