Magazin Svet

Australijski pustinjski gradić zapljusnula „kiša smuđeva“, naučnici nemaju objašnjenje (FOTO)

Kiša riba
Foto: Profimedia

Priroda, koju se čovečanstvo svojski trudi da uništi, često zna da nam priredi neubičajene fenomene, za koje smo skloni da poverujemo da su delo nekih mističnih viših sila.

Upravo jedan takav fenomen zabeležen je u udaljenom australijskom gradiću koji se nalazi na obodu pustinje.

Naime, nad gradom Ladžamanuom, koji se nalazi u sušnoj Severnoj teritoriji, oko 900 kilometara južno od Darvina, sa neba su padale – ribe!

„Kiša riba“ veličine dečjeg dlana

Isti je grad doživeo „kišu“ riba 4 puta u poslednjih 30 godina, a poslednji put 2010. godine, o čemu je tada izvestio „Daily Mail“.

– Videli smo veliku oluju koja se približavala gradu i mislili smo da je samo kiša. Međutim kada je počela da pada, videli smo da padaju i ribe  – izjavio je lokalni zvaničnik ovog gradića Andru Džonson Džapanangka za australijski ABC News, a prenosi Index.

Same ribe, za koje je ihtiolog iz muzeja Kvinslenda Džef Džonson rekao da su smuđevi, bile su otprilike veličine dečjeg dlana.

Kiša riba 2
Foto: Cyril Tasman

Padale su tokom noći, a ujutro su ih građani zatekli razbacane po gradu, dok su mnoge od njih još uvek bile žive.

Isti fenomen se dogodio već nekoliko puta

– Neke se još uvek praćakaju po lokvama vode. Deca ih skupljaju i drže u flaši ili tegli – rekao je Džapanangka.

Kiša riba 3
Foto: Facebook

Smuđevi su jedna od najčešćih i najraširenijih vrsta slatkovodnih riba u Australiji. Mogu da narastu do 25 centimetara, iako su obično dosta manji.

Iako razlog ovog „pljuska riba“ nije poznat, grad je zapravo doživeo isti fenomen više puta – 2010., 2004. i  tokom 80-ih.

U „Kiši riba“, koja je pogodila grad tokom 2010. godine, takođe se radilo o smuđevima.

– Ujutro sam ustala, radila sam u školi u to vreme, a zemljane ulice ispred moje kuće su bile prekrivene ribom – rekla je za „ABC News“ meštanka Elis Springsa, Peni MekDonald, koja je bila u Ladžamanuu tokom događaja „riblje kiše“ sredinom 80-ih.

– U pitanju su bile male ribe i bilo ih je puno. Bilo je jednostavno neverovatno – kaže ona.

Pored riba, sa neba nekad padaju i druge životinje

Ribe koje padaju sa neba, iako neočekivane, nisu u potpunosti novost, samo što se kod takvih fenomena obično radi o žabama, slepim miševima, crvima i paucima.

Tačni razlozi takvih „životinjskih kiša“ još uvek nisu utvrđeni.

Jedna od najprihvaćenijih teorija glasi da životinje odnosi „vodeni mlaz“, odnosno stubovi vazduha poput tornada koji se ubrzano kreću iznad vode i podižu kapljice vode, pri tom prenoseći životinje na velike udaljenosti kroz atmosferu.

U izveštaju koji je objavila australijska Kongresna biblioteka navedeno je da su takvi vodeni mlazovi, koji su se izdigli iznad vodenih površina, dovoljno snažni da usisaju male životinje u vrtlog.

– Video sam male bare koje je tornado u prolazu doslovno ispraznio. Dakle, ne bi bilo neverovatno da žabe (ili druga živa bića) padaju kao kiša sa neba – naveo je Ernest Ejdži sa Univerziteta Purdue u izveštaju Kongresne biblioteke.

Postoje različite teorije kojima se objašnjava ovaj fenomen

Druge teorije o „kiši riba“ u Teksarkani navode da su ih ispljunule ptice. Ovo objašnjenje je ponuđeno prošle godine, kada su sa neba iznad San Fransiska pale hiljade inćuna.

Gradić Ladžamanu se nalazi daleko u unutrašnjosti i na rubu pustinje, što znači da nije blizu velikim vodenim površinama.

Još jedna teorija o neobičnoj pojavi riba je da nisu pale sa neba, već da ih je poplava odnela u grad.

– Uglavnom ljudi dolaze nakon kiše i vide ribe razbacane svugde – rekao je Majkl Hamer, kustos za ribe u Muzeju i umetničkoj galeriji Severne teritorije.

– Možda su samo stigle sa lokalnom poplavom, iz male vodene jame ili tako nečeg. Ali svakako se ne može isključiti mogućnost da riba bude usisana malim olujama, a da zatim „ispuštena“ na drugom mestu – objašnjava on.

Hamer je za ABC News rekao da se u Australiji sve više pojavljuju čudni vremenski fenomeni poput ovog.

On poziva meštane da pripaze na ove bizarne događaje, kako bi se što bolje dokumentovali i proučili razlozi koji stoje iza njih.

Izvor: Index

Neobičan fenomen na nebu iznad Turske podseća na portal u drugu dimenziju (FOTO)

61 Shares
Share via
Copy link