Magazin Putovanja

Uživo sa crnogorske obale: Sezona se zahuktava, najviše gostiju očekuju iz komšiluka

Foto: Printskirn/ Tviter/ Jakov Milatović

Crna Gora je spremna za sezonu, za koju se može reći da je počela. Turista ima, ugostitelji su spremni i od ovog leta svi očekuju mnogo. Nakon prošlogodišnjeg fijaska i zabrane ulaska za turiste iz Srbije, ovo leto će prema mnogim prognozama biti potpuno drugačije.

Turista iz Srbije već ima širom crnogorske obale, a prema rezervacijama biće ih sve više. Cene se neće drastično menjati u odnosu na rekordnu 2019. godinu, poručuju ugostitelji. Podsećamo, za ulazak u Crnu Goru nije potreban PCR test.

Nina Vukčević iz Nacionalne Turstičke Organizacje Crne Gore za Luftiku govori o trenutnoj posećenosti i epidemiološkim merama na crnogorkom primoriju.

– Turistička sezona u Crnoj Gori je dobro počela. Prema podacima lokalnih turističkih organizacija prethodnog petka u Crnoj Gori je boravilo je oko 35.000 turista odnosno 60% u odnosu na isti period rekordne 2019. godine – izjavila je za naš portal Nina Vukčević ispred Nacionalne Turističke Organizacije Crne Gore.

Prema njenim rečima najviše gostiju boravi na crnogorskom primorju, a struktura je raznolika.

– Najviše gostiju trenutno u Crnoj Gori boravi iz zemalja regiona, iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Albanije, a imamo i određen broj gostiju iz Turske, Rusije, Izraela i drugih zemalja. Tu su i organizovane grupe Francuza i Poljaka. Prema informacijama turstičke privrede u crnogorskim hotelima, pored domaćih gostiju, u narednom periodu boraviće gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Severne Makedonije, Mađarske, Italije, Luksemburga, Poljske, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. Verujemo da će se u narednom periodu steći uslovi sa dolazak gostiju i sa ostalih emitivnih tržišta, shodno aktuelnoj situaciji sa pandemijom i procedurama za putovanja na nivou zemalja pojedinačno – kaže Vukčević.

U Crnoj Gori je do sada je vakcinisano oko 30 odsto odraslog stanovništva prvom dozom vakcine, a doneli su i Zdravstvene protokole i obezbedili besplatno lečenje za sve kojima bude potrebna hospitalizacija.

– Vlada Crne Gore ranije je omogućila slobodan ulazak turistima iz zemalja regiona, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, a od nedavno i grašani EU, Švajcarske, Norveške, Kazahstana, Izraela i Moldavije mogu ući bez ograničenja u Crnu Goru. Pored toga, PCR testiranje za sve turiste kojima to bude potrebno za povratak u matičnu zemlju će biti besplatno – naglašava Vukčević.

Komfor turista je broj 1

Nina Vukčević poručuje da su mislili na komfor turista.

– Kako bi naši turisti bili u potpunosti relaksirani, u crnogorskim hotelima, privatnom smeštaju i drugim ugostiteljskim objektima primenjivaće se niz zdravstvenih protokola koja podrazumevaju određena pravila održavanja higijene, kao i mjere zdravstvene bezbednosti koje omogućavaju neophodnu socijalnu distancu poput, rasporeda stolova u restoranima, ograničenog broj osoba u zatvorenim prostorima i slično – navodi Vukčević.

Posebne mere primenjivaće se i na plaži.

– Radi dodatne sigurnosti i užitka na plaži, u Crnoj Gori je pripremljen i poseban set mera za kupališta i plaže, koje podrazumevaju da na površini od 100m2 može boraviti maksimalno 15 osoba. Pored toga, biće obezbeđena i distanca od 2m između ležaljki i svakodnevno tretiranje plažnog mobilijara sredstvima za dezinfekciju – kaže Vukčević.

Vukčević je posebno istakla da za sve turiste koji tokom boravka u Crnoj Gori obole od COVID-19 infekcije, Crna Gora će snositi troškove bolničkog lečenja.

Početak sezone solidan

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, na Tviteru je poručio da ga raduje veliki broj ljudi na plažama.

“To je najbolji dokaz oporavka našeg turizma nakon prošlogodišnjeg potopa”, napisao je Milatović.

Generalna direktorka za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomije Crne Gore, Aleksandra Gardašević-Slavuljica rekla je da iako je u postkovid eri preporuka međunarodnih eksperata da se oporavak turizma bazira na domaćem potencijalu,  crnogorsko domaće tržište je toliko malo da je u stvari regionalni turizam u funkciji domaćeg. Ona navodi da se na tome bazira inicijalni oporavak turizma Crne Gore i očekuje 80 odsto gostiju iz regiona, za razliku od ranijih godina kad je taj procenat bio 29 odsto, piše bankar.me.

Uživo sa plaža

Herceg Novi

Sutomore

Velika Plaža

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiteloop club (@kiteloopclub)

Budva

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Budva.com (@budva_com)

9 izuzetnih mesta za one koji dugo nisu bili u Crnoj Gori

OGLAS

PARTNERI SAJTA


402 Shares
402 Shares
Share via
Copy link