Putovanja

9 izuzetnih mesta za one koji dugo nisu bili u Crnoj Gori

Tara
Foto: NTOCG

“National Geographic Traveller”, u okviru svoje liste “Best of the World 2021”, uvrstio Crnu Goru kao jednu od sedam najprivlačnijih destinacija za odmor, rame uz rame sa destinacijama kao što su Japan, SAD, Kanada i Velika Britanija. Crnu Goru kao destinaciju nije potrebno posebno predstavljati.

Ukoliko dugo niste bili iznenadiće vas pozitivne promene. Predlažemo da obiđete obalu ali za ljubitelje aktivnog odmora predlažemo destinacije na severu zbog kojih ćete se uvek vraćati u Crnu Goru.

Budva

Najatraktivnija letnja crnogorska turistička destinacija. Predivne plaže i raznovrsna gastronomska ponuda samo su deo onoga što privlači veliki broj turista da posete ovaj grad.

Ove godine preporučujemo turistima da posete i zaleđe Budve, uživaju u šetnji “Jegorovim putem” koji spaja morsku obalu i vrh Čelobrda i da posete antički mozaik u crkvi “Santa Maria in Punta”.

Ulcinj

Na nekoj od brojnih peskovitih plaža ulcinjske rivijere zaista je poseban doživljaj oprobati se u kite surfingu ili iskusiti čari lokalnih specijaliteta uz koje će posjetioce, kao malo gdje ugostiti ljubazni domaćini. Za sve one koji se odluče da ovog ljeta posjete Ulcinj pozivamo da prošetaju do starog grada Šasa u blizini Šaskog jezera.

velika plaža
Foto: NTOCG

Za ljubitelje ptica tu je Ulcinjska solana gdje je registrovano 240 vrsta ptica, što je oko 50% ukupnog broja vrsta ptica u Evropi, među kojima ima i veoma rijetkih pelikana, kormorana, dugonogih prudnika…

Bar

Jedinstvenost Bara ogleda se u tome što ima pet kanjona koji su idealni za aktivni odmor turista željnih adrenalina i netaknute prirode, u koje se ne treba upuštati bez vodiča. U ponudi aktivnog turizma u okolini Bara su kanjoni rijeke Rikavac, Međureč, Vruća Rijeka, kao i kanjoni Nikezića potok i Perin potok.

bar stari grad
Foto: NTOCG

Kotor

Draž Kotora čini zamršeni splet uskih, krivudavih uličica i nepravilnih trgova. Zbog autentičnosti i kulturno-istorijskih vrijednosti, Kotor se nalazi na listi Uneska kao deo svetske kulturne baštine.

boka kotorska
Foto: NTOCG

Turistima koji ovog leta borave u Kotoru preporučujemo da posjete mali barokni gradić sa predivnim palatama, Perast, Rimske mozaike u Risnu, kao i mjesto Lipci poznato po praistorijskim crtežima jelena na steni.

Tivat

Omiljeno odredište kako domaćih tako i inostranih turista. Tivat je postao prepoznatljiv brend i za brojne najluksuznije brodove i jahte. Novitet je da je Nikki Beach, koji upravlja globalnim luksuznim brendom životnog stila i ugostiteljstva, otvorio u maju hotel u Tivtu.

Nikki beach postoji već 20 godina i posluje na 14 lokacija širom sveta i predstavlja prvi i originalni koncept luksuznog kluba na plaži. Nikki Beach Montenegro raspolaže restoranom i klubom na plaži kapaciteta 250 osoba, a sadrži i hotel sa 45 soba, teretanu i luksuzni spa centar.

Herceg Novi

Savršeno mesto za knjigu, film, slike i muziku. Ovog leta turisti mogu posetiti novi muzej – kuću u kojoj je stvarao čuveni književnik Ivo Andrić. Takođe, pored dobro poznatih tvrđava i izletišta za ljubitelje aktivnog odmora tu su planina Orjen sa mnogim obeleženim stazama, ili selo Žlijebi koji predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu sa brojnim vidicima.

Ko god se iz pravca Trebinja zaputi u Herceg Novi obradovaće se što je od ove godine ukinuta putarina na tom delu puta, a u hotelima su cene niže i do 30%.

Pored uživanja u moru i suncu Crna Gora nudi obilje mogućnosti i za aktivan odmor.

Ljubiteljima netaknute prirode preporučujemo:

Lipska pećina

Za pravo osveženje tokom lletnjih vrućina, preporučujemo izlet u Lipsku pećinu koja se nalazi u neposrednoj blizini Cetinja, a na pola sata vožnje od Budve ili Podgorice. Reč je o čudesnoj galeriji podzemnih dvorana, izuzetne speleološke vrijednosti, gdje je temperatura uek između 8 – 12 stepeni Celzijusa.

Pećinska tura cene: Odrasli – 10,90€ ; Deca do 5 god – 1€; deca od 5-15 god. – 6,90€; Porodični paket – 29,90€.

Crmnica

Vinogradi i vinski podrumi Crna Gora je poznata i po dugoj tradiciji proizvodnje vina. Oblast Crmnice, u blizini Skadarskog jezera je najpoznatiji vinogradarski kraj. Male porodične vinarije predstavljaju najbolju priliku za degustaciju vina od autohtonih sorti grožđa, uživanje u nacionalnim specijalitetima i prirodnim lepotama, u autentičnom seoskom ambijentu. Za ljubitelje vinogradarstva nezobilazna je poseta jednom od najvećih i najlepših vinograda u Crnoj Gori kompaniji Plantaže 13.jul. Nalazi se na tridesetak kilometara od Jadranskog mora, pored Skadarskog jezera na površini od 2.300 hektara, sa oko 11.5 miliona čokota.

Nacionalni parkovi – Durmitor, Skadarsko jezero, Lovćen, Biogradska gora, Prokletije, pružaju prijatan boravak u netaknutoj prirodi sa mnoštvom mogućnosti za aktivan odmor. Pešačenje i biciklizam, rafting, kajaking, šetnja tematskim i edukativnim stazama,sportski ribolov, posmatranje ptica su samo neke od aktivnosti u kojima posetioci mogu uživati.

Etno sela, pešačenje i biciklizam, rafting – Dan, noćenje ili višednevni boravak u nekom od brojnih eko sela nudi najviše onog ,,drugačijeg”. U njihovoj blizini su obično i planinarske i biciklističke staze, reke ili jezera za krstarenje ili rafting. Eko-etno sela nude domaću kuhinju, lokalne specijalitete, ali i pomoć u upoznavanju okoline.

durmitor
Foto: NTOCG

Kanjon Nevidio je za sve ljubitelje adrenalina i prirodnih lepota domaćini organizuju prolazak kroz kanjon uz potrebnu opremu i vodiča.

Panoramski putevi

Šarenoliku ponuda severa i juga Crne Gore povezujemo Panoramskim putevima. Ovog ljeta pozivamo turiste da ne propuste panoramske rute i to: Kruna Crne Gore, put dug 800 km, počinje u Podgorici, a završava u Rožajama, More i visine, put koji počinje iz Herceg Novog, nastavlja se ka Kotoru i Lovćenu, Krug oko Korita u blizini Podgorice i Dvije čarobne obale koja povezuju barsku rivijeru sa Skadarskim jezerom.

5 razloga da ovo leto provedete u prelepom Ulcinju

109 Shares
109 Shares
Share via
Copy link