Srbija Vesti

Srpski usvojitelji traže dlaku u jajetu, pa neželjenu srpsku decu usvajaju stranci

Foto: Privatna arhiva/Aleksandra Pavlović

U Srbiji u ovom trenutku na usvajanje čeka 268 mališana, dok istovremeno 800 parova želi da na ovaj način zasnuje porodicu, podaci su Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Postavlja se onda pitanje zašto još uvek ima toliko dece koja nemaju dom, ako je tri puta više parova koji čekaju dete nego ostavljenih mališana?

Naime, kako prenosi portal 24 sedam, najveći problem pravi to što su Srbi su izbirljivi, ne žele da usvajaju mališane romskog porekla i decu sa zdravstvenim problemima, a imaju i posebne želje da im dete ima plave ili zelene oči, kovrdžavu kosu…

Država je zbog toga dozvolila da i stranci mogu da usvajaju srpsku decu. Svako treće dete porodicu pronađe u inostranstvu, a najčešće u Španiji, Italiji, Švedskoj, Izraelu, Americi i Kanadi.

Da bi mogli da usvoje dete, svih 800 parova prošlo je obavezne procene stručnjaka, kao i obuku koju organizuje Centar za socijalni rad. Zbog mnogobrojnih procedura koje treba obaviti, proces usvajanja u većini slučajeva nije kratak.

Izvor: 24sedam

Porodica koja se rodila iz srca: Sergej Ćetković o usvajanju svoje dve ćerkice

Luftika redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Šta bre serete, znam dosta normalnih parova koji prolaze PAKAO od provera, kontrola, administracije i na kraju odbijanja bez obrazloženja. Žele da usvoje dete, da mu pruže porodicu i dom ali ne.

    Bolje je dete prodati strancima.

    Imbecil koji je ovaj tekst napisao bolje da je uradio domaći zadatak. A ni vi sa copy paste niste ništa bolji.

81 Shares
Share via
Copy link