Magazin Putovanja

Utvrđuju se uslovi za ulazak u Grčku tokom letnje sezone, Turska širom otvorena

Ministarstva turizma Srbije i Grčke intenzivno rade na dogovoru oko predstojeće turističke sezone. Grčka je najpopularnija destinacija za naše turiste, a očekuje se da će se sporazumom predvideti neka vrsta sertifikata za vakcinisane osobe, dok će oni koji još nisu primili vakcinu verovatno biti pod obavezom negativnog PCR ili nekog drugog testa.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, kaže da je cilj da se osigura otvorenost granica u toku ove godine, a naročito tokom letnjeg perioda.

– Razmenjujemo informacije sa zemljama u koje naši turisti najčešće idu, ali još nemamo definisane uslove pod kojima ćemo ove sezone putovati u inostranstvo. Tokom većeg dela prošle sezone Grčka je bila zatvorena i ove godine želimo da budemo sigurni da će granica biti otvorena – dodaje Seničić.

Dodaje da je ministarka turizma Tatjana Matić razgovarala sa svojim grčkim kolegom, da je i JUTA dala svoje sugestije kako bi trebalo da izgleda protokol ulaska u zemlju.

– Predlozi se sada razmatraju i u Srbiji i u Grčkoj i očekujemo da se vrlo brzo dođe do sporazuma koji će predvideti jedinstveni sertifikat za ljude koji su vakcinisani i koji će biti prepoznati u jednoj i drugoj zemlji. S druge strane treba da za one koji nisu vakcinisani unapred predvidimo da li je uslov PCR test ili neka druga vrsta testa – objašnjava Seničić.

Ocenjuje da bi bilo dobro da to bude antigenski test, koji je znatno jeftiniji i da će na sličan način pokušati da se dogovore protokoli i sa ostalim državama.

Seničić navodi da ima najava iz Turske da za ulazak u tu zemlju neće biti potreban nikakav dodatni uslov, kao što je bilo i prošle godine.

Iz Egipta, takođe, najavljuju da neće menjati uslove i da će i dalje biti dovoljan PCR test, dok još nije poznat stav Egipta kada je reč o vakcinama.

– Što se tiče ostalih zemalja, Crna Gora je najavila da ove godine, za razliku od lane, neće zatvarati granicu. Očekujemo da će se nesmetano putovati i u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju pa i Bugarsku – kaže Seničić.

Kao trenutno najproblematičnije destinacije kada je reč o uslovima putovanja, navodi Italiju, Španiju i Portugaliju.

Ističe da je kako stvari sada stoje, sasvim izvesno da sa njima nećemo moći da napravimo dogovore kakvi se očekuju sa već spomenutim drugim zemljama.

Razlog za to jeste činjenica da je u njima najavljen “lokdaun” do maja, što znatno otežava i odlaže dogovaranje sa njima.

Ipak, navodi iako nam sadašnja situacija ne ide u korist, pratiće se kako će se ona dalje razvijati i u skladu sa kretanjima reagovati, pišu Novosti.

Grčki ministar turizma: Svi će moći da putuju, makar uz testiranje ili karantin

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

299 Shares
299 Shares
Share via
Copy link