Putovanja

Grčki ministar turizma: Svi će moći da putuju, makar uz testiranje ili karantin

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis kaže da će ta zemlja ove godine sigurno otvoriti turizam. Način otvaranja granica zavisi od više faktora i o tome se još razgovara.

– Uz tradicionalne prijateljske odnose između naša dva naroda, srpski turisti predstavljaju važan segement potražnje za grčkim tržištem. Zvanične brojke pokazuju da je Grčka popularna destinacija za građane Srbije. Samo u 2019. godini, dočekali smo više od milion srpskih turista. Procenjuje se da su oni tokom boravka u našoj zemlji potrošili oko 356 miliona evra. Tu treba uzeti u obzir da stanovništvo Srbije ne prelazi sedam miliona građana. Takođe, dokaz uzajamnog poštovanja i dobrih odnosa naše dve države je zakon o snažnoj saradnji Grčke i Srbije, u oblast turizma, koji je grčki parlament doneo u septembru 2019. godine – kaže Teoharis u intervjuu za Novosti.

On napominje da je uvođenje “kovid pasoša” zasad samo predlog, ali da još nije dogovoren način na koji će funkcionisati.

– Razumem da je za ovaj predlog vladalo veliko interesovanje i da su se mnogi građani Srbije zbog toga vakcinisali. Drago mi je što smo doprineli zdravstvenoj bezbednosti srpskog naroda. Ne govorimo, međutim, o zdravstvenom pasošu, već o potvrdi o vakcinaciji, koju neko može pokazati, a neko drugi je u mogućnosti da proveri njegovu autentičnost. U Madridu sam učestvovao na sastancima Svetskog turističkog kriznog komiteta i Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije, gde sam imao priliku da detaljno objasnim naš predlog. Bilo je vrlo ohrabrujuće što je IATA zauzela formalni stav u korist ovog predloga. Ono što mi predlažemo jeste da granični postupci postanu jednostavniji za one koji su vakcinisani u odnosu na druge koji će biti testirani.

Ipak, Teoharis kaže da če vakcinacija pojednostaviti procedure.

– Naša vizija je da nam zdravstvena sigurnost bude saveznik, a ne prepreka kretanju. Ali očekujemo da će svi moći da putuju, bilo uz sprovođenje testiranja, bilo uz primenu karantina.

Hoće li postojati razlika u poreklu vakcina, na primer da li je neko primio rusku, kinesku ili neku drugu vakcinu?

– Pitanje je još uvek u fazi razmatranja. Rano je išta reći. Kao što znate, Ruski fond za direktna ulaganja podneo je zahtev za registraciju vakcine “sputnjik V” protiv kovida 19 Evropskoj agenciji za lekove. Čekamo njegovu procenu u februaru i tada će odluke donositi naša vlada i Evropska unija. Isti postupak donošenja odluka odnosiće se na kinesku vakcinu i na bilo koju drugu vakcinu.

Kako će se rešiti problem plaćenih aranžmana od prošle godine, koji nisu realizovani?

– To je pitanje od primarnog značaja za preduzeća u turističkom sektoru, koja se već suočavaju sa problemima likvidnosti i za kupce-turiste, koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da izgube novac. Ove godine moći će da se pruže plaćene usluge, jer očekujemo da će biti manja ograničenja. Ako ne, turisti po zakonu imaju pravo na povrat novca.

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ja, a verujem da mnogi misle slično, ne planiram da idem bilo gde, ako moram u karantin ili na neka besmislena testiranja. Idemo valjda na odmor, a ne da nas maltretiraju.

generic vignette (DESK luftika.rs)
3.1K Shares
3.1K Shares
Share via
Copy link