Srbija Vesti

Toma Mona i gradonačelnik Aerodrum uselili ljude u ledene stanove

aerodrum toma
Printscreen

Stanovnicima Dositejeve ulice u Kraljevu, čije su stare zgrade urušene u zemljotresu pre 11 godina, prošle nedelje svečano su uručeni ključevi novih stanova u prvoj od četiri višespratnice, koliko je po projektu i planirano za izgradnju.

Svečanosti su prisustvovali ministar građevinarstva Tomislav Momirović i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, u javnosti poznatiji pod nadimkom Aerodrum, novinari su preneli vesele novosti, ali niko nije obavestio stanare i javnost da novosagrađeni stanovi nemaju rešen problem grejanja iako je uveliko započela grejna sezona.

Prva zgrada u okviru projekta urbane regeneracije, završena je pre više od godinu dana. U ovu sedmospratnicu trebalo je da se useli 106 porodica, nakon čega bi njihove oronule zgrade, u kojima su prethodnih godina stanovali u vrlo lošim uslovima, bile porušene. Zatim bi se na tom prostoru gradila druga zgrada. I tako dok se ne poruši sedamnaest starih zgrada i ne naprave četiri višespratnice u koje bi se uselilo 370 porodica, piše Nova.rs.

– Danas je veliki dan za sve one ljude koji su decenijama živeli u malim stanovima od 30 ili 35 kvadrata u kojima nisu imali osnovne uslove, gde je postojao jedan toalet za čitav sprat – izjavio je gradonačelnik Kraljeva nakon što je zajedno za ministrom Momirovićem u zgradi gradske uprave uručio ključeve stanova.

Iako je na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navedeno da je ključeve dobilo 106 porodica, ugovore je potpisalo tek dvadesetak vlasnika. Novim stanarima niko nije objasnio da u zgradi nema centralnog grejanja, da su radijatori hladni, i pored toga što je grejna sezona zbog hladnih dana počela još pre dve nedelje.

– Sramota je koliko su nas lagali. I ja treba uskoro da se uselim. Ali, osim toga što moramo da doplatimo jer je površina stanova veća od sadašnjih, a to je oko 2.000 evra i više, mi ne znamo gde ulazimo. Niko ne zna šta je sa grejanjem. U stanovima ne mogu da se dostignu potrebne temperature. Da li su instalacije ili izolacija. Nemamo pojma. Moraćemo i i kuhinji da sređujemo instalacije. Niko nam ništa iz lokalne vlasti nije objasnio – kaže Zoran kojeg su novinari ovog portala zatekli ispred stare zgrade.

Ivan Matović, lokalni odbornik ispred Udruženja Starosedeoci Kraljeva, za ovaj propust optužuje direktno premijerku Srbije.

– Ana Brnabić je prilkom posete u aprilu 2019. godine, obećala da će zgrada biti useljena u februaru 2020. godine. Stanari koji žive u ruševinama i koji su poverovali premijerki, prošle godine nisu kupili ogrev, u nadi da će zazimiti u novom objektu sa parnim grejanjem. A onda su u sred zime, kada su videli da su ponovo prevareni, kupovali drva. Međutim, nepoznanica je da li je rešen problem sa grejanjem, zbog čega je i odlagano useljenje. Koliko je meni poznato, prilikom nekog ranijeg testiranja, temperatura u stanovima nije prelazila 16 stepeni, a nadležni nisu mogli da se dogovore ko je kriv – izjavio je Matović.

Prema novinarskim saznanjima topla proba nije urađena, a stanari nemaju ugovore sa Toplanom.

– Važno je da se lokalni poltroni pohvale kako su ispoštovali rokove, da se malo slikaju, a građani neka zimuju u hladnim stanovima. Jedini problem je što nova zgrada nema dimnjak, pa ove godine neće moći da kupuju ogrev, već će morati da se snalaze na druge načine – dodao je Matović.

Nepoznato poreklo imovine gradonačelnika Kraljeva, traži se nova tetka iz Kanade

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

128 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap