Srbija Vesti

Toma Mona i gradonačelnik Aerodrum uselili ljude u ledene stanove

aerodrum toma
Printscreen

Stanovnicima Dositejeve ulice u Kraljevu, čije su stare zgrade urušene u zemljotresu pre 11 godina, prošle nedelje svečano su uručeni ključevi novih stanova u prvoj od četiri višespratnice, koliko je po projektu i planirano za izgradnju.

Svečanosti su prisustvovali ministar građevinarstva Tomislav Momirović i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, u javnosti poznatiji pod nadimkom Aerodrum, novinari su preneli vesele novosti, ali niko nije obavestio stanare i javnost da novosagrađeni stanovi nemaju rešen problem grejanja iako je uveliko započela grejna sezona.

Prva zgrada u okviru projekta urbane regeneracije, završena je pre više od godinu dana. U ovu sedmospratnicu trebalo je da se useli 106 porodica, nakon čega bi njihove oronule zgrade, u kojima su prethodnih godina stanovali u vrlo lošim uslovima, bile porušene. Zatim bi se na tom prostoru gradila druga zgrada. I tako dok se ne poruši sedamnaest starih zgrada i ne naprave četiri višespratnice u koje bi se uselilo 370 porodica, piše Nova.rs.

– Danas je veliki dan za sve one ljude koji su decenijama živeli u malim stanovima od 30 ili 35 kvadrata u kojima nisu imali osnovne uslove, gde je postojao jedan toalet za čitav sprat – izjavio je gradonačelnik Kraljeva nakon što je zajedno za ministrom Momirovićem u zgradi gradske uprave uručio ključeve stanova.

Iako je na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navedeno da je ključeve dobilo 106 porodica, ugovore je potpisalo tek dvadesetak vlasnika. Novim stanarima niko nije objasnio da u zgradi nema centralnog grejanja, da su radijatori hladni, i pored toga što je grejna sezona zbog hladnih dana počela još pre dve nedelje.

– Sramota je koliko su nas lagali. I ja treba uskoro da se uselim. Ali, osim toga što moramo da doplatimo jer je površina stanova veća od sadašnjih, a to je oko 2.000 evra i više, mi ne znamo gde ulazimo. Niko ne zna šta je sa grejanjem. U stanovima ne mogu da se dostignu potrebne temperature. Da li su instalacije ili izolacija. Nemamo pojma. Moraćemo i i kuhinji da sređujemo instalacije. Niko nam ništa iz lokalne vlasti nije objasnio – kaže Zoran kojeg su novinari ovog portala zatekli ispred stare zgrade.

Ivan Matović, lokalni odbornik ispred Udruženja Starosedeoci Kraljeva, za ovaj propust optužuje direktno premijerku Srbije.

– Ana Brnabić je prilkom posete u aprilu 2019. godine, obećala da će zgrada biti useljena u februaru 2020. godine. Stanari koji žive u ruševinama i koji su poverovali premijerki, prošle godine nisu kupili ogrev, u nadi da će zazimiti u novom objektu sa parnim grejanjem. A onda su u sred zime, kada su videli da su ponovo prevareni, kupovali drva. Međutim, nepoznanica je da li je rešen problem sa grejanjem, zbog čega je i odlagano useljenje. Koliko je meni poznato, prilikom nekog ranijeg testiranja, temperatura u stanovima nije prelazila 16 stepeni, a nadležni nisu mogli da se dogovore ko je kriv – izjavio je Matović.

Prema novinarskim saznanjima topla proba nije urađena, a stanari nemaju ugovore sa Toplanom.

– Važno je da se lokalni poltroni pohvale kako su ispoštovali rokove, da se malo slikaju, a građani neka zimuju u hladnim stanovima. Jedini problem je što nova zgrada nema dimnjak, pa ove godine neće moći da kupuju ogrev, već će morati da se snalaze na druge načine – dodao je Matović.

Nepoznato poreklo imovine gradonačelnika Kraljeva, traži se nova tetka iz Kanade

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
128 Shares
128 Shares
Share via
Copy link