Magazin Novi Sad

Amfiteatar, plato, igrališta i prostor za istrčavanje pasa u parku kod Rektorata

Park kod zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu trebalo bi da dobije konačno pristojan izgled, a u planu je postavljanje amfiteatra za održavanje manifestacija na otvorenom, kao i dečjih igrališta, prostora za pse i drugih rekreativnih sadržaja.

Univerzitetski park biće koncipiran kao pejzažni park, a za razliku od dekorativnih parkovskih površina u gradu, dozvoljavaće veću slobodu kretanja i korišćenja površina van staza, piše u Konceptualnom okviru plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu.

Planirani mobilijar i sadržaji (česme, klupe, amfiteatar, plato i odmarališta) treba da obogate prostor, ali da budu nenametljivi. U centralnom delu planiran je amfiteatar koji treba da omogući održavanje manifestacija na otvorenom, a u severnom delu su predviđena igrališta, rekreativni sadržaji i prostor za istrčavanje pasa. Predlaže se postavljanje pergola u skladu sa ambijentom.

Parkovska površina trebalo bi da zauzima 96 odsto prostora, dok se u ostalih četiri odsto nalazi zgrada rektorata.

Preostaje da se definišu trase pešačkih i biciklističkih staza i pristupnih rampi za pešake i bicikliste, čiji će se izgled zasnivati na nagrađenom rešenju sa konkursa sprovedenog 2019. godine za most koji će se naći na nekadašnjem mestu mosta Franca Jozefa, piše 021.rs.

Inače, na području parka su 1969. godine zasađene topole u cilju obrazovanja vetrozaštitne park šume. One su tu ostale do danas, uz povremeno proređivanje i uklanjanje bolesnih stabala. Uklanjanje desetina stabala koja su obolela i predstavljaju potencijalnu opasnost, jer je topola dostigla svoju zrelost, počelo je ove godine, ali se umesto njih planira sadnja 88 novih mladica.

Ideja da se park uredi pomenuta je pre oko 15 godina kada se odličivalo o dovršetku Rektorata, a posebno nakon što je 13. jula 2008. godine poginula Jelena Matić (28) i više drugih osoba povređeno prilikom pada granja u kampu Egzita koji je tada bio na toj lokaciji.

Rani javni uvid u Konceptualni okvir plana generalne regulacije traje do 30. decembra. Plan se može videti u prostoriji u prizemlju zgrade JP “Urbanizam”, u prostorijama Mesne zajednice “Liman” i na sajtu “Urbanizma”.

Novosađani dobijaju kafić s pogledom na Keju

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link