pire krompir i piletina
Recepti

Umete li da napravite savršen pire krompir? Evo recepta čuvenog kuvara

Gotovo da nema osobe koja ne voli pire krompir i mada deluje da je jelo jednostavno, ne ispadne uvek ukusno. Evo šta savetuju iskusni kulinari.

Prvo izaberite pravi krompir, najbolje beli jer crveni postaje lepljiv kad se gnječi. Secite ga na jednake delove (idealna dužina 4 cm), nikako na komadiće jer će upiti mnogo tečnosti. Vodu posolite pre nego što stavite krompir. To će doprineti boljem ukusu. (Ako zaboravite, to uradite odmah nakon ceđenja.) Krompir potopite u hladnu vodu, nikako u vruću, jer se tako brže skuva spoljna strana. Ranije izvadite sastojke za pire iz frižidera, da se zgreju i omekšaju na sobnoj temepraturi, mleko možete i malo da zagrejete. U suprotnom, naglo će ohladiti krompir i slabije će upijati. Mnogi koriste mikser, ali jelo je ukusnije ako se gnječi ručno, presom ili čak viljuškom. Mućenjem masa postaje lepljiva, pišu Novosti.

pire krompir

Čuveni kuvar Žoel Robušon, koji je jednu od 28 Mišelin zvezdica dobio i za pire, preporučuje da odnos krompira, putera i mleka bude 1kg-250g-250g, jer će tako biti sočan i kremast. Još jedan mali trik leži u par zrnaca šećera koji će napraviti pravu magiju. Prijatno!

 

Napravite ukusnu pica pitu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share