Balkan Vesti

Direktor bolnice u Doboju umesto medicinskih kupio naočare za varenje

medicinske naocare
Foto: ilustracija

Direktor bolnice Sveti Apostol Luka u Doboju, Mladen Gajić, optužen je za nesavestan rad u službi u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona u Republici Srpskoj, pristao je na 10 meseci zatvora te je već samoinicijativno isplatio 82.320 KM (2 KM=1 evro) odštete za štetu pričinjenu budžetu grada Doboja.

Potvrđeno je to danas u banjalučkom Okružnom sudu na ročištu Gajiću na kojem su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivice koji je on zaključio s tamošnjim javnim tužilaštvom u kome je pristao na navedenu kaznu.

Kako je rečeno, Gajić je uradio reprogram kredita da bi gradu Doboju isplatio pomenutu odštetu.

Gajića tužilaštvo tereti da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odela i maski za potrebe bolnice, kao i JU Dom za starija lica Doboj pregovaračkim postupkom bez objave obaveštenja o nabavci, ukupne vrednosti 136.918 KM sa PDV.

Dodaje se da je optuženi, svesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odela i maski zaključio sa agencijom Travel 4 fun d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji. Umesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba:

– Umesto zaštitnih odela isporučena su odela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje – kazala je 1. jula republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banjaluka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi „korona ugovori“. Tamošnje javno tužilaštvo još uvek vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih koji se takođe sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije, piše Srpskainfo, a prenosi Radio Sarajevo.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mesto direktora dobojske bolnice, a inače je i odbornik u Skupštini grada Doboj.

Izvor: Radio Sarajevo

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link