Magazin

Vučićevi ortaci sa Senjaka, siva eminencija Mare „Komandant“ i ozloglašeni „Ultra bojsi“

Partizan Vs. Crvena Zveda, Derby
Fudbal, Jelen Super liga, sezona 2009/2010.Partizan Vs. Crvena Zveda, derby.Marko Vuckovic, right and Ivan Bogdanov Ica, left, navijaci, vodje, Ultras, fans, supporters, hooligans, huligani.Beograd, 08.05.2010..foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Kako se u životu brže napreduje preko tribine i huliganskih grupa nego preko amfiteatra i mukotrpnog studiranja na fakultetu, budućnost srpskog društva u sigurnim je rukama nekadašnjih vođa navijača, a danas uglednih biznismena i domaćih „investitora“.

Motiv i putokaz koji se na ovaj način stavlja ispred naše omladine je poraz svih nas, a za to su zaslužne službe državne bezbednosti i svi političari, bez izuzetka, koji su se okoristili o ovaj napaćeni i nagrđeni narod u poslednje tri i kusur decenije.

Iako ih poslednjih godina nema na stranicama crne hronike, navijačka grupa “Ultra bojs” je najbrojnija i uticajnija grupa u familiji navijača Crvene zvezde – Delijama sever. 7

Za nasilje, prebijanje, tuče, pucnjave, zaduženi su drugi, dok su “Ultra bojsi” u biznisu i to ozbiljnom.

Njihova snaga leži u brojevima i vojničkoj disciplini, pa zato svog bivšeg vođu, ali i danas sivu eminenciju ove navijačke grupe Marka Vučkovića zovu Komandant i to ne bez razloga.

Prema dobro obaveštenim izvorima, u vrlo kratkom roku, na poziv Komandanta može da se okupi oko 1.000 prekaljenih huligana, spremnih na sve. To zna Komandant, to zna policija i, što je najvažnije, to zna i politika.

ultra bojsi
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Navijačke grupe u Srbiji imaju svoja preduzeća, to nije nikakva novost, ali „Ultra Kop“, firma iza koje stoji Vučković je dostigla novi nivo, jer joj je poslodavac država.

Počeli su sa poslovima koje su dobili na tenderima od Elektroprivrede Srbije (EPS), ali su danas prisutni na mnogim gradilištima u Beogradu, pa i nekim kapitalnim projektima iza kojih stoje osobe bliske vlasti.

Zbog toga se na Severu, tribini na kojoj su smešteni najvatreniji navijači Crvene zvezde ne skandira po političkoj liniji, osim možda patriotske parole o Kosovu.

Ipak, spremni su i sposobni da se mobilišu za kratko vreme i da počine čudo, što zna i vlast koja je tako od huligana napravila biznismene, pa se tako i Vučković, verovatno preopterećen poslovima, povukao sa tribina i formalno prepustio mesto na tribini drugim osobama koje mnogi smatraju samo marionetom.

Ipak, Vučković nije baš oduvek bio ugledni biznismen, a „Ultra bojsi“ nisu bili samo navijačka grupa. Treba imati u vidu da je vlast delegirala najmoćniju figuru srpskog podzemlja Željka Ražnatovića Arkana na severnu tribinu kada su odatle počela nezgodna skandiranja protiv vlasti, a za opoziciju.

Mnogi od tadašnjih navijača Crvene zvezde postali su i članovi Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, a kasnije su tu vojničku disciplinu preneli na tribinu.

Formalno, „Ultra bojsi“ su osnovani 1995. godine, pre njih bile su prisutne druge navijačke grupe, „Zulu voriors“, „Red devils“ i mnoge druge, ali su „Ultra bojsi“ uspeli da preuzmu primat. Jezgro je činila ekipa sa Senjaka, odakle je i sam Vučković.

senjak
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osim tuča i nasilja vezanih za sukobe sa tradicionalnim neprijateljima, pre svih navijačima Partizana, ekipa sa Senjaka se bavila i preprodajom narkotika. Tako se 2008. dogodio incident čiji je akter bio Vučković. Njemu je, prema navodima krivične prijave, starija komšinica S. M. iz kraja, rekla da će ga prijaviti policiji ukoliko nastavi da prodaje drogu. On je ženu, navodno, izudarao rukama i nogama i teže je povredio.

Suđenje se oteglo ali je Vučković 2014. osuđen na 7 meseci uslovno, da bi ga godinu dana kasnije Viši sud oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Protiv njega je podneto desetak krivičnih prijava, ali je osuđen dva puta uslovno i to zbog kršenja javnog reda i mira. Inače, svojevremeno mu je bio zabranjen ulaz u Crnu Goru, jer je bio sumnjičen da je pokušao da reketira neke imućne ljude.

Ipak, da imaju moć i da su spremni da počine akte nasilja, pokazali su „Ultra bojsi“ na utakmici u Đenovi 2010. godine, kada su prekinuli utakmicu Italija-Srbija. Zapamćene su scene kako Ivan Bogdanov, inače takođe iz ekipe sa Senjaka, sakriven fantomkom, ali go do pojasa, dok mu se na telu vide karakteristične tetovaže, sa ograde pravi nered.

Ipak, poslednjih godina „Ultra bojsi“ su postali ultra profiteri, jer se imovina njihove firme „Ultra Kop“ uvećala nekoliko puta. Navodno su jedan od zaštitnih znakova firme dizalice ofarbane u crveno-belu boju, a i logo te firme liči na logo navijačke grupe.

Kolika je moć Komandanta, a nije jasno da li je to titula vođe navijača Crvene zvezde nasleđena još od Arkana ili lični nadimak Marka Vučkovića, govori i držanje ove navijačke grupe tokom talasa nasilja koji je inicirao klan Veljka Belivuka i njegovi „Principi“ – navijači Partizana.

Iako pod žestokim napadima, koji su uključivali i precrtavanje grafita, ali i fizičke napade i preuzimanje teritorije, „Ultra bojsi“, kao najmoćnija navijačka organizacija, nije odgovorila nasiljem.

Navodno, to se nije svidelo nekim mlađim Delijama, ali je autoritet Komandanta bio toliki da do opšteg rata huliganskih grupa ipak nije došlo.

Izvor: Nova.rs

Vučić sa navijačima Zvezde peva „A sad adio“, čuju se i pucnji (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

928 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap