Magazin Svet

Mediji sahranili ukrajinske graničare sa Zmijskog ostrva, oni živi i zdravi stigli na Krim

krim
Printscreen

Kolika je moć dezinformacija u modernom svetu iznova smo se uverili na primeru rata u Ukrajini. Dok su se preko medija i društvenih mreža širili snimci sa Zmijskog ostrva i navodnih poslednjih reči ukrajinskih vojnika graničara pre nego što su pobijeni u ruskom napadu, malo ko je obavešten da epilog te potresne scene zapravo izgleda potpuno drugačije.

Ruske trupe uputile su ukrajinskim graničarima poziv da polože oružje i predaju se kako ne bi izginuli, a ubrzo je čitav svet obišla informacija o njihovoj smrti.

Razmena reči između sukobljenih strana zabeležena je i video materijalom koji je svoje mesto našao na Tviteru.

Nova vest dolazi sa ruske strane i još jednom upozorava da se malo čemu danas može verovati i pored provera iz različitih izvora.

– Četa ukrajinskih graničara sa Zmijskog ostrva koje su ukrajinski i zapadni mediji ‘sahranili’, a predsednik Vladimir Zelenski ‘posmrtno odlikovao’ stigla je u Sevastopolj – saopštio je zamenik komandanta ruske Crnomorske flote, general-major Mihail Jasnikov.

Ukupno 82 vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji su se predali ruskoj vojsci stigli su na Krim tegljačem „Šahtjor“, prenosi Sputnjik. Kako sami kažu, položili su oružje tokom pregovora.

– Mornari Crnomorske flote sa poštovanjem su prihvatili odluku ukrajinskih graničara. Pre toga je razrađen bezbedan koridor za prebacivanje vojnika u Sevastopolj. Njima će biti pružena medicinska pomoć. Snabdeveni su suvim obrocima i flaširanom vodom – rekao je Jasnikov.

Kako je precizirao, nakon što prođu sve procedure, ukrajinski vojnici će se vratiti svojim porodicama.

Iako su mediji pisali da je četa ukrajinskih vojnika na Zmijskom ostrvu navodno poginula tokom borbe, ruska vojska je kasnije saopštila da su se ovi vojnici zapravo predali. Takođe je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu apelovao na rusku vojsku da se sa poštovanjem odnosi prema ukrajinskim vojnicima koji odluče da se predaju.

Ako je suditi isključivo po rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Putin ukrajinskim vojnicima: Preuzmite vlast od narkomana i neonacista

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

4.3K Shares
4.3K Shares
Share via
Copy link