Koronavirus Srbija

Raste broj potpisnika: 1206 lekara traži smenu Kriznog štaba

Medicinski radnici Srbije, okupljeni u inicijativu Ujedinjeni protiv kovida, objavili su na svom sajtu da je 1.206 lekara, imenom i prezimenom, potpisalo proglas kojim su se odlučili na javno istupanje jer, kako je navedeno, ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se Srbija nalazi.

Proglasom, koji je pre tri dana iniciralo 350 lekara, u sredu nešto više od 700, a jutros je na spisku 1.206 imena, oni se “ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19”, piše Nova.rs.

Lekari traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Traži se nezavisna istraga ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

Odgovornost za nastalu štetu treba da preuzme Krizni štab u celini.

Lekari traže da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

Potrebno je stati na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

– Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno. Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv kovida je zajednička borba –  navodi se u proglasu lekara Ujedinjeni protiv kovida.

Spisak svih lekara koji su potpisali otvoreno pismo možete naći na ovom linku.

Šta su rekli lekari

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao za otvoreno pismo lekara da je reč o politici, a ne o struci, navodeći da su potpisnici ljudi iz stranaka, neki i koji rade u inostranstvu.

Prethodno je dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba izjavila da na spisku lekara nema kompetentnih za zarazne bolesti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na ovo pismo rekao da je reč o “iživljavanju” nad najboljim lekarima koje imamo.

Više lekara potpisnika ovog pisma je govorilo za Nova.rs, navodeći svoje razloge zbog kojih su potpisali otvoreno pismo.

– Inicijalna kapisla i kap koja je prepunila čašu bila je izjava dr Darije Kisić Tepavčević da su doktori nekompetentni, da ih ima mnogo iz privatne prakse, i tome slično. Za komentar Darije Kisić Tepavčević mogu samo reći da vređa inteligenciju i ponižava sve godine rada i nadljudske napore koje medicinski radnici ulažu u borbi protiv pandemije. Mogla bih da postavim i sledeće pitanje: Da li je Darija Kisić Tepavčević u životu pregledala pacijenta? – rekla je za Nova.rs pulmolog dr Slavica Plavšić.

– Svi mi lekari smo dali zakletvu Hipokratu, samo što mi potpisnici njemu i dalje služimo, dok Krizni štab služi Vučiću – rekao je za Nova.rs dr Branko Sbutega.

– Sam broj ljudi, a već vidim da je prešao hiljadu, jeste ozbiljna poruka. Da hiljadu studenata potpiše neko pismo protiv mene, verujte mi da bih razmislio ko je u pravu i da li sam ja nešto uradio pogrešno – rekao je za Nova.rs profesor Medicinskog fakulteta Slobodan Savić.

Lažni podaci o broju umrlih u KC Vojvodine. Osoblje je na ivici psihičkog i fizičkog sloma

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


38 Shares
Share via
Copy link