Koronavirus

Ujedinjeni protiv kovida traže uvođenje vanredne situacije

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida (UPK) saopštilo je da su ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog epidemije korona virusa.

Zakon “propisuje šta je to vanredna situacija, i šta je to epidemija”, kao i “koje mere mogu da se primenjuju” i koji su državni organi za to nadležni, navodi Udruženje.

UPK, nastao iz istoimene inicijative za potpisivanje peticije medicinskih radnika u Srbiji koji nisu zadovoljni radom republičkog Kriznog štaba, navodi da to jasno predviđa Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i da isti zakon predviđa ko treba da proglasi vanrednu stiuaciju, a da to nije Krizni štab.

“Kada govorimo o organima koji treba da se bore protiv epidemije, ovaj Zakon propisuje ministra zdravlja, Komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Zavod za javno zdravlje. Svaki od tih organa ima svoje nadležnosti”, navodi se u saopštenju.

Kako navodi UPK, “organ pod nazivom Krizni štab ne postoji u ovom, niti u bilo kom drugom zakonskom propisu”.

“Posebno ne postoje komponente koje se u našoj široj javnosti nazivaju medicinski i politički deo Kriznog štaba. Ti delovi tog tela, pravne dileme nikakve nema, ne postoje. Pravnu dilemu po ovom pitanju ne stvaraju ni eventualni podzakonski akti kojima je Krizni štab obrazovan”, navodi se u saopštenju, piše 021.

UPK podseća da svi podzakonski akti moraju biti u skladu i sa svim zakonima i u skladu sa Ustavom, a da u eventualnom sukobu prilikom propisivanja izmedju zakonskog i podazkonskog akta prednost ima zakonsko rešenje.

Korona virus: U Srbiji bez novih mera, ali uz strože kontrole – Evropa se zatvara pred novim talasom zaraze

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

36 Shares
Share via
Copy link