Svet Vesti

Više od polovine svih vrsta kitova i delfina na ivici nestanka

Više od 350 naučnika i konzervatora iz 40 zemalja potpisalo je pismo u kojem pozivaju na globalnu akciju za zaštitu kitova, delfina i pliskavica od izumiranja, jer je više od polovine svih vrsta ugroženo.

Naveli su da su dve vrste praktično na ivici izumiranja, a čak nisu sigurni i veliki kitovi.

Ubedljivo najveća pretnja je slučajno hvatanje u ribolovnoj opremi i mrežama, što godišnje ubije oko 300.000 kitova, delfina i pliskavica.

Oni su posebno ukazali na tešku situaciju kod populacije takozvanih glatkih ili pravih kitova u severnom Atlantiku kojih je ostalo samo oko nekoliko stotina jedinki i vakita pliskavica, koji obično boravi u Kalifornijskom zalivu, a možda ih je ostalo još samo 10 jedinki.

Veruje se i da je kineski rečni delfin na putu izumiranja. Ovaj delfin je nekada bio čest u vodama reke Jangce, a sada se veruje da je nestao.

Iako su pogođene populacije u većini delova sveta imale priliku da se oporave od organizovanog lova, sada se suočavaju sa bezbroj pretnji zbog aktivnosti čoveka, uključujući zagađenje plastikom, gubitak staništa i hrane, klimatske promene i sudare sa brodovima.

„Neka ovo bude istorijski trenutak kada razumevanje da su kitovi u opasnosti pokrene snažan talas delovanja svih – regulatora, naučnika, političara i javnosti da bi spasili naše okeane“, rekao je Mark Simonds sa Univerziteta u Bristolu u Britaniji.

U pismu koje su potpisali eksperti u Britaniji, SAD, Meksiku, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, ukazuje se da se ova teška situacija mogla izbjeći, ali da nedostaje političke volje.

„Ukoliko ne budemo reagovali sada buduće generacije neće moći da vide ova inteligenta, društvena i inspirativna bića“, navodi se u pismu više stotina naučnika i aktivista.

„Spasite kitove“ bio je poznati slogan sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, što je bio pokret koji je pomogao da se ukine komercijalni lov na kitove, podseća BBC.

oznake

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link