Magazin Srbija

Učesnici protesta u Užicu osuđeni jer su jajima gađali poster Vučića

Učesnici nedavnih protesta u Užicu – P. S., A. I. i M. M., trojica mladića iz tog grada, osuđeni su na po četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana zbog toga što su jjima gađali poster sa likom predsednika SNS Aleksandra Vučića.

To je potvrđeno u Osnovnom sudu u Užicu, uz objašnjene da su njih trojica izvršila isto krivično delo – nasilničko ponašanje iz člana 344. stav 1 Krivičnog zakonika, piše Danas.

Tokom protesta građana nezadovoljnih stanjem u zemlji i gradu, oni su, kao i jedna maloletnica kojoj će se suditi u redovnom postupku, uhapšeni i optuženi da su jajima, paradajzom i farbom u plastičnim kesama gađali veliki poster sa kompletnom figurom Aleksandra Vučića koji se nalazi na sedištu Gradskog odbora SNS, u hotelu Zlatibor, u centru grada.

Posle hapšenja, policija ih je zadržala do 48 sati, a istražni sudija im je produžio pritvor do 30 dana. Jedan od okrivljenih je bio u pritvoru od 10. do 14. jula, a ostala dvojica dva dana duže. Pritvor im je ukinut, nakon objavljivanja presude.

U informaciji koju je Danas zatražio od užičkog Osnovnog suda je navedeno da su presude pravosnažne, jer su se „okrivljeni, u prisustvu svojih branilaca, i javni tužilac odrekli prava na žalbu“.

Bliska rođaka P.S., jednog od uhapšenih demonstranata, tvrdila je za Danas da on nije gađao baner, da je „sve vreme bio pored nje“ i da se to „može videti na policijskom video-snimku“.

Na pitanje da li je tačno da su trojica učesnika protesta bila izložena pritiscima, kako bi priznala krivicu, u dopisu užičkog suda Danasu je odgovoreno:

„Okrivljeni su, u prisustvu svojih branilaca, priznali izvršenja krivičnih dela za koje ih je Osnovno javno tužilaštvo gonilo po službenoj dužnosti, nakon čega su presude objavljene, te su se isti, takođe u prisustvu svojih branilaca, odrekli prava na izjavljivanje žalbe kao i njihovi branioci“.

Pre okončanja tog postupka, grupa Užičana je pokrenula peticiju i od suda zahtevala oslobađanje uhapšenih, uz isticanje da je „bacanje jaja i paradajza iskaz političkog stava i da je to dozvoljeno i uobičajeno svugde u demokratskim društvima“.

Mirko Filipović, užički advokat i jedan od pokretača peticije, a koji je upoznat sa tim procesom, ocenio je za Danas da je „presuda nezakonita, jer u radnjama za koje su okrivljeni nema elemenata krivičnog dela“.

„Gađanje banera jajima i paradajzima predstavlja izražavanje političkog stava, a ne krivično delo“, kazao je za Danas Filipović. On je dodao da je „odluku Osnovnog suda o produženju pritvora uhapšenima ukinuo Viši sud u Užicu uz obrazloženje da nema čak ni osnovane sumnje da su oni počinili krivično delo“.

„Uhapšeni su priznali radnje koje ne predstavljaju krivično delo, pa je presuda nezakonita i sa tog aspekta. Krivicu su priznali pod pritiskom da bi što pre izašli iz pritvora, jer jedan od uhapšenih ima psihičkih problema, a drugi je konobar i mora da radi, kako bi izdržavao dvoje dece“, naveo je Filipović i najavio da će uskoro biti uhapšen još jedan mladić koji je, takođe, bio učesnik užičkih protesta.

Ekipa užičkog JKP Bioktoš, pre neki dan, nije uspela da šmrkovima sa vodom opere farbu sa plastificiranog Vučićevog postera. Zbog toga je on skinut sa fasade i opran negde drugde, a u subotu je, angažovanjem jedne privatne firme, vraćen na mesto sa koga je skinut.

Predsedniče, samo da znate, košarka se igra i u zatvoru…

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

17 Shares
Share via
Copy link