Magazin Srbija

Sin DJ Žeksa šetaće nanogicu umesto 11, 12 meseci, toliko vredi Andrein život

andrea bojanić slika 1
Foto: Društvene mreže

Čuvajte decu i neprestano im ponavljajte da gledaju tri puta pre nego što procene da je bezbedno preći ulicu. Nije važno da li je crveno ili zeleno svetlo, ukoliko dođe do nesreće, važno je kakve veze i poznanstva u vrhu države ima onaj za volanom.

Prošlo je čitavih osam godina od noći kada je stradala Andrea Bojanić, koju je kolima pri velikoj brzini na licu mesta usmrtio Aleksandar Mitrović, sin ozoglašenog vlasnika Pinka Željka Mitrovića. Do dana današnjeg presuda nije zacementirana, jer je preinačena odluka Prvog osnovnog suda po kojoj je Aleksandar u obavezi da nosi nanogicu tragikomičnih 11 meseci koje je u navodnoj obavezi da provede zatvoren u kućnim uslovima. On je tom odlukom dobio i zabranu upravljanja vozilom u trajanju od samo godinu dana.

Danas je tu odluku promenio Apelacioni sud, po drugi put, jer je mlađi Mitrović dobio dodatnih mesec dana kućnog zatvora. Nova presuda glasi – celih godinu dana kućnog zatvora, u šta se računa i vreme provedeno u pritvoru (tri meseca), kao i dve godine zabrana upravljanja motornim vozilima.

U presudi Apelacionog suda navodi se da „prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio društvenu opasnost izvršenog krivičnog dela (…) s obzirom na to da se okrivljeni tom prilikom kretao znatno većom brzinom od dozvoljene na kritičnom mestu što je uslovilo da je došlo do naletanja na oštećenu, koja je od posledica povreda koje je pretrpela preminula”.

Podseća se i na to, da se Mitrović nije zaustavio da pruži pomoć nastradaloj Andrei Bojanić.

Ovo je drugi put da Apelacioni sud odlučuje o ovom slučaju.

Prvu presudu u ovom slučaju Prvi osnovni sud je doneo u julu 2019, ali je Apelacioni sud suđenje vratio na početak.

Tom prvom presudom, Aleksandar Mitrović je osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana kućnog zatvora za dva krivična dela: za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja dobio je 11 meseci, a za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi još pola godine.

U međuvremenu, za drugo krivično delo – nepružanje pomoći povređenom, nastupila je potpuna zastarelost. Naime, maksimalna kazna za ovo delo je tri godine, a zastarelost nastupa nakon što protekne duplo više vremena od predviđene maksimalne kazne. S obzirom da se nesreća dogodila u julu 2013, apsolutna zastarelost nastupila je u julu 2019. godine, piše raskrikavanje.rs.

Činjenica je da Andrea Bojanić nije među nama živima, da je nestala zajedno sa svojim osmehom koji će ostati večna rana njenoj porodici. Jedanaest ili dvanaest meseci kućnog pritvora za dete jednog od najbogatijih ljudi u Srbiji nije nikakva razlika. Svi smo videli da može da se izdrži i u mnogo manjoj kvadraturi sa dovoljno zaliha toalet papira.

Čuvajte decu i molite se svevišnjem da nikada nemaju dodirnih tačaka sa moćnicima koji se Boga i njegove pravde ne plaše, a države i pravosuđa još manje. Zapravo se smeju svim pravnicima, političkim teoretičarima, filozofima, sociolozima i antropolozima. Smeju se nad sudbinom jednog naroda, nad ustavom i zakonom, jer je to za njih upravo toalet papir koji koriste kada uz nanogicu u svojim vilama po Dedinju moraju da otrče i obave veliku nuždu.

Andrea Bojanić je sigurno na lepšem mestu, nadam se da gleda i da prašta svima nama koji dozvoljavamo da njen život bude samo novinski natpis i konstatacija da ovde pravda mora biti jednom za svagda zabranjena kategorija.

Pismo oca devojčice koju je ubio sin Željka Mitrovića

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

810 Shares
810 Shares
Share via
Copy link