Srbija Vesti

Aprilski protest nije šala: Ekološki ustanak jedini način da sačuvamo Srbiju!

Aleksandar Jovanović Ćuta predstavio je zahteve koji će biti predati na protestu 13. aprila pod nazivom „Ekološki ustanak“, a obuhvataće sve od problema mini-hidro elektrana, do Rio Tinta, vodoizvorišta na Makišu i očuvanja Košutnjaka.

Protest jedino može odložiti dodatno pogoršanje epidemiološke situacije, ali ova borba jednako je bitna.

– Tražimo brisanje svih malih hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministraka Zorana Mihajlović,  predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih reka – najavio je Ćuta za portal Nova.rs.

Beograd je takođe ugrožen sa ekološke tačke  sumanutim planovima aktuelne vlasti.

– Zahtev je i stavljanje van snage svih planskih akata kada je u pitanju gradnja na vodoizvorištu Makiš, jer ćemo ostati bez vode. Isto važi i za gradnju na Košutnjaku, jer ćemo ostati bez pluća – precizira Jovanović.

Ćuta nije protiv stranih investitora, ali jeste protiv dozvoljavanja naše vlasti strancima da ovde ugrađuju prevaziđene i prljave tehnologije koje zabranjuju u sopstvenim zemljama.

– To što Kinezi ne rade sebi, neće raditi ni nama. Ne mogu da nam truju decu. Kako su radili kod sebe, u Kini, tako neka urade i kod nas – dodaje aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine”.

Jedan od zahteva protesta će biti i skidanje oznake tajnosti sa svih sporazuma i ugovora, kada je u pitanju projekat “Jadar” Rio Tinto.

– Da vidimo šta je tu po zakonu, a šta nije – zaključuje Ćuta.

Ovaj protest sledi nakon više apela i poziva upućenih Vladi da se razgovara i rešavaju brojni ekološki problemi. Ćuta tvrdi da na te apele niko nije reagovao i da je zbog toga “Ekološki ustanak” jedini odgovor.

Aleksandar Jovanović Ćuta priveden u kriminalističku policiju zbog izjava u Utisku nedelje

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
132 Shares
132 Shares
Share via
Copy link