Lifestyle

U modi opstaju samo najluđi

Modni dizajner Vasilije Kovačev je jedan od troje dobitnika godišnje nagrade za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a (Udruženja likovinih umetnika, primenjenih umetnika, dizajnera Srbije). Vasilije je  završio srednju školu za dizajn u Novom Sadu nakon čega je upisao Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu na kome je i diplomirao 2002. godine. Ovaj istaknuti kreator sa višegodišnjim iskustvom se trenutno priprema za nedelju mode u Atini koja će biti 23. oktobra. Vasilije Kovačev otkriva za Luftiku kako teku pripreme za naredne modne događaje.

vasilije-kovacev-ns

 

Šta za vas znači Godišnja nagrada, jeste li je očekivali?

– Godišnju nagradu sam dobio zajedno sa kolegama Zvonkom Markovićem i Lidijom Jovanović. Prošli smo silne krugove selekcija, dok nije odlučeno da mi budemo nagrađeni iz naše oblasti, tekstil i savremeno odevanje. Nagrada dolazi od zvaničnog udruženja, a to da su je izglasale kolege dobija na dodatnom značaju.

Više o modi na ulicama Novog Sada

Koliko vam znači podrška kolega i ima li sujete među dizajnerima?

– Uh sujeta, šta je to? (smeh) Što se tiče opšteg poimanja sujete u modnom svetu ima je i te kako, ali šta sad. Moje mišljenje je da ona samo ugrožava te sujetne ljude i čini da se oni osećaju nesrećno, a bave se tako lepim stvarima. Veliki slikari kroz istoriju bili su sujetni kako stoji u njihovim biografijama. Nekako moj stav je da koliko god neko bio talentovan, ako hrani svoju sujetu, time može samo sebi da naškodi. Na kraju ja podržavam misao „Voli umetnost u sebi, a ne sebe u umetnosti”.vasilije-dizajn-dizajner

Šta ćete predstaviti na nedelji mode u Atini?

– Prikazaću kolekciju ,,Gypsy Magic,, Dosta izmenjenu u odnosu na aprilski SFW . Kostur kolekcije jeste taj, ali neki komadi i atmosfera kolekcije će biti drugačija. Poziv za ovaj događaj je usledio preko “Serbia Fashion Week”-a (SFW) a moja saradnja sa SFW je zaista uspešna i plodna, tako da se zahvaljujem njima na promociji i kontaktima koji me otvaraju van granica Srbije. Pripreme su u toku.

Nakon pustinjske ruže, gypsy magic, šta je sledeće? Gde ovaj put tražite inspiraciju?

– Nova kolekcija je ponovo nešto potpuno drugačije od svih predhodnih. Nakon dužeg vremena, sigurno 10 godina kolekcija se prvenstveno obraća muškarcima. Biće i ženskih komada, ali je prvenstveno muška.

vasilije-fashion-week

Nedavno ste se oprobali i u ulozi modela. Kakvo je za vas to bilo iskustvo?

– Hm uloga modela krajem avgusta ove godine je došla sasvim nenadano. Po pozivu finih ljudi iz marketinga “Planete sport” i njihovoj želji da ja budem jedan od promo lica kampanje New balanc patika za sezonu jesen /zima 2015-16. prihvatio sam i eto mene na bilbordima. Iskustvo je bilo zanimljivo, ali kada ste u modi toliko dugo ništa vam nije strano, ni iza ni ispred kamere.

Može li se reći da srpska modna scena počinje da se približava evropskoj? Kakva je modna scena sada u odnosu na onu pre 10 godina?

– Srpska modna scena u odnosu na evropsku je blago rečeno užasna. Postoji samo nekolicina mojih kolega koji se bave autorskom modom i to je to. Ostalo je sve amaterizam i kopiranje onoga što je neko od većih svetskih dizajnera uradio. Mladih talentovanih dizajnera imamo, ali u odnosu na period od pre 10 godina promenjeno je to da su u modi zaista opstali najjači, da ne kažem najluđi. (smeh)

Autorka fotografija: Gabrijela Parigros

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link