Magazin

U Beogradu preminule 4 bebe od velikog kašlja, vakcina najbolja odbrana poručuju lekari

institut_za_majku_dete
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu izjavio je dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

– Nažalost, mala deca, odojčad do četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri deteta – kaže dr Vukomanović za RTS. Kako je dodao, jedno dete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

– Ima oko 70 dece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom –  kaže dr Vukomanović.

– Imunizacija je obavezna i počinje u drugom mesecu života i ne treba da postoji bilo brana za propisnu vakcinaciju dece – ističe dr Vukomanović.

– Ne postoji bolja odbrana od vakcinacije. Treba ispoštovati kalendar, kontraindikacije ne treba da budu brana za vakcinaciju kada je to propisano. Cena je zašto su ova deca umrla i zašto je ovoliki porast obolelih sigurno zbog nedovoljne vakcinacije starijih osoba – kaže dr Vukomanović.

U EU je doneta odluka da trudnice počnu da se vakcinišu posle velikog kašlja, a i kod nas se priča o tome da deca dobijaju još jednu vakcinu nakon završene osnovne škole.

– Mislim da je Ministarstvo zdravlja već reagovalo i da je uputstvo kako sprovoditi vakcinaciju kod te dece upravo doneto i počeće da se sprovodi i u praksi – kaže dr Vukomanović.

Jedan otac krenuo je po dečji sirup za kašalj, a apotekarka ga upisala u svesku dužnika

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link