Balkan Vesti

Turska i Crna Gora na listi najrizičnijih destinacija za putovanje

Foto: Printskirn/ Tviter/ Jakov Milatović

Turska i Crna Gora su sada među destinacijama sa najvećim rizikom za putnike, prema redovno revidiranoj listi saveta za putovanja američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema uputstvima CDC-a, treba izbegavati putovanja do lokacija sa oznakom “Nivo 4: Covid-19 veoma visok”. Svako ko mora da putuje trebalo bi prvo da se potpuno vakciniše, savetuje agencija. CDC -ova lista obaveštenja o putovanjima se kreće od nivoa 1 (“nisko”) do nivoa 4 (“veoma visoko”).

Prema parametrima CDC-a, destinacije koje spadaju u kategoriju 4. nivoa „Covid-19 veoma visok“ imale su više od 500 slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana. Kategorija 3 se odnosi na destinacije koje su imale između 100 i 500 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 28 dana.

Turska i Crna Gora ranije su bile rangirane na „Nivou 3: Najviši nivo Covid-19“. Karipsko ostrvo Dominikana je pre ažuriranja navedeno kao niskorizična destinacija, Nivo 1 a sada je zajedno sa Crnom Gorom i Turskom označena kao visokorizična destinacija.

Crna Gora se ove godine odlučila da za ulazak turista nema nikavih ograničenja. Odluka je ostala nepromenjena kada su zemlje u regionu u pitanju i pored pooštravanja mera zbog lošije sitiacije sa virusom. Zvanični podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je u posljednjih mesec u Crnoj Gori registrovano više od hiljadu zaraženih turista. Po gradovima, najviše zaraženih turista registrovano je u Budvi, nakon čega slijede Ulcinj, Kotor i Bar.

Izvor: CNN

Vesić: Umesto PCR testa jeftinije da se vakcinišete, to ne košta ništa

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
374 Shares
374 Shares
Share via
Copy link