Balkan Vesti

Turska i Crna Gora na listi najrizičnijih destinacija za putovanje

Foto: Printskirn/ Tviter/ Jakov Milatović

Turska i Crna Gora su sada među destinacijama sa najvećim rizikom za putnike, prema redovno revidiranoj listi saveta za putovanja američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema uputstvima CDC-a, treba izbegavati putovanja do lokacija sa oznakom „Nivo 4: Covid-19 veoma visok“. Svako ko mora da putuje trebalo bi prvo da se potpuno vakciniše, savetuje agencija. CDC -ova lista obaveštenja o putovanjima se kreće od nivoa 1 („nisko“) do nivoa 4 („veoma visoko“).

Prema parametrima CDC-a, destinacije koje spadaju u kategoriju 4. nivoa „Covid-19 veoma visok“ imale su više od 500 slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana. Kategorija 3 se odnosi na destinacije koje su imale između 100 i 500 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 28 dana.

Turska i Crna Gora ranije su bile rangirane na „Nivou 3: Najviši nivo Covid-19“. Karipsko ostrvo Dominikana je pre ažuriranja navedeno kao niskorizična destinacija, Nivo 1 a sada je zajedno sa Crnom Gorom i Turskom označena kao visokorizična destinacija.

Crna Gora se ove godine odlučila da za ulazak turista nema nikavih ograničenja. Odluka je ostala nepromenjena kada su zemlje u regionu u pitanju i pored pooštravanja mera zbog lošije sitiacije sa virusom. Zvanični podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je u posljednjih mesec u Crnoj Gori registrovano više od hiljadu zaraženih turista. Po gradovima, najviše zaraženih turista registrovano je u Budvi, nakon čega slijede Ulcinj, Kotor i Bar.

Izvor: CNN

Vesić: Umesto PCR testa jeftinije da se vakcinišete, to ne košta ništa

OGLAS

374 Shares
374 Shares
Share via
Copy link